Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Nuselskej punk

Green Scum

Green Scum: Nuselskej punk • Autor: Paseka
Green Scum: Nuselskej punk • Autor: Paseka
Green Scum: Nuselskej punk • Autor: Paseka
Green Scum: Nuselskej punk • Autor: Paseka

Nusle jsou, co by kamenem dohodil od pražského centra a sousedí s bohatými Vinohrady. Fakt, že se v nich zastavil čas a nekuřácké bio raw fair trade kavárny je ještě nespolkly, je vlastně malý zázrak. Kolorit tvoří výčepy, od kterých se dobře vyhlíží život, zastavárny, kam se chodí pro mzdu za fušku, a herny, kam se chodí vydělávat jako za pás do továrny. Lidé, kteří v tomto ušmudlaném labyrintu přežívají, jsou bez naděje, a od té vede krátká a absurdní cesta k černému humoru. A přesně tak v knize povídek Nuselskej punk vypráví o své čtvrti autor, jenž si říká Green Scum.

Green Scum je zelený škraloup řas – a tady subkultura floutků, která má marihuanou a pivem zamlžený výzor, což jí znemožňuje běžný, natož maloměšťácký život. Z jejich řad je i vypravěč Džudo, Don Quijote pražských Nuslí, jenž v mikropříbězích zachycuje postavičky zpod mostu sebevrahů. Dvou- až čtyřstránkové povídky nenabízejí žádné složitosti, jen hodně masa, málo citů, hlášky i pro nejtrudnější chvíle, jazyk ulice, huličskou moudrost a perspektivu „s.át na to“. Džudo je ale přece jen trochu jiný než sousedi a kámoši, o kterých vypráví. Lehký přehled o literatuře a komiksech, hrdostí tužený mravní kodex, nenávist k minulému režimu a odpor k anticiganismu. Postoje, které dávají tušit, že pro něj je punk víc než hospodským přežíváním – životní volbou, stejně jako další joint.

Ať se za pseudonymem skrývá profesionál či talentovaný začátečník, každopádně si osvojil osvědčený mix, jenž má v tuzemské literatuře pevné místo – vyprávění o figurkách, jejichž životní trajektorie kopíruje cestu do oblíbené hospody.  Styly jsou rozdílné, ten nuselský je velmi přímý, ale přístup je nakonec stejný: laskavost k obyčejnému člověku, kterou ani vypravěč občas neudrží na uzdě. Jeho iniciativa ovšem obvykle končí u „myslel to dobře, ale nějak to nedopadlo“.  Neruda zachytil mizející Malou Stranu, Hašek pražské knajpy a Hrabal Libeň; podobně posloužil Green Scum Nuslím, na jejichž kraji už se vynořil první obchod s italskými sýry.

Autorka je spolupracovnicí Respektu.

Green Scum: Nuselskej punk 
Paseka, 205 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 17/2015 pod titulkem Vyhulený Don Quijote de la Nusle