Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Média v éře Andreje Babiše
Respekt 16/2015

V komentáři Erika Taberyho v Respektu se objevila formulace, že jako komentátor Lidových novin působím v institutu ANO a školím poslance ANO. Ani jedno se nezakládá na pravdě.

V žádném institutu ANO nepůsobím, jsem předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost, který bude institutem financovaným nadačně, grantově a sponzorsky. Kdyby to byl „institut ANO“, asi by se tak také jmenoval, jenže nejmenuje. Institut podal žádost o přidružení se k prestižní panevropské síti European Liberal Forum, bude úzce spolupracovat s Friedrich-Naumann-Stiftung a s mnoha dalšími prestižními think tanky a nadacemi. Klade si za cíl přinést do České republiky klíčová evropská témata, špičkové řečníky, autory a debatu a veřejnou diskusi evropské úrovně. 

S poslaneckým klubem ANO jsem se sešel, ale především proto, abych ho informoval o tom, že IPPS nebude servisní organizací hnutí ANO, ale nezávislým institutem provozujícím bohulibou veřejně prospěšnou činnost, jako jsou veřejně prospěšné a otevřené diskuse a konference.  Nadační způsob financování ani jinou než veřejně prospěšnou a otevřenou činnost neumožňuje a auditor by ji ani neumožnil. Kdo mne zná, dobře ví, že bych výraz jako „politické školení“ ani jakékoli jiné „školení“ v životě nepoužil. V Respektu mne asi neznají.

Paul Krugman je také každodenním sloupkařem deníku NYT a dodává mu navíc jeden velký komentář týdně jako já Lidovým novinám. Zároveň působí na několika univerzitách (já také), v neziskovkách apod. Moje postavení je podobné, jsem zkrátka v českém kontextu takový „Krugman chudých“. „Černé“ reportérské a investigativní práce jsem si užil na rozdíl od jiných tzv. prominentních českých autorů a komentátorů v devadesátých letech dost, reportérství jsem pověsil na hřebík a již nějakou dobu se živím jako analytik a autor každodenního sloupku.

Zajímavé je, že když jsem byl tři roky předsedou správní rady Knihovny Václava Havla, nikomu to v Respektu nevadilo, konflikt zájmů to asi nebyl, ačkoli jsem do veřejného a politického prostoru aktivně až „aktivisticky“ vstupoval zcela běžně a silněji názorově, než hodlám v IPPS činit nyní.

Jan Macháček

 

Jen dvě poznámky na okraj:

„Institut by měl být platformou pro naše hnutí,“ řekl Andrej Babiš během představení think tanku.
Ve správní radě jsou pak mimo jiné vrcholní politici ANO Adriana Krnáčová či Pavel Telička.

– ET –

10 světových zpráv
Respekt 15/2015

Již několikrát jsem si všiml, naposledy v uvedené rubrice, že občas používáte určité náboženské pojmy ve významu, který je nejen nesprávný, ale pro věřící daného náboženství může být také bolestivý či diskriminační.

Větou „Džihádisté se snaží destabilizovat Keňu…“ pravděpodobně chcete něco říci o aktivitách určitých zradikalizovaných skupin, které se své politické zájmy snaží legitimizovat přihlášením se k určité náboženské terminologii.

Z několika nezávislých odborných zdrojů jsem si zjistil, že z hlediska islámské teologie džihád v žádném případě nelegitimizuje terorismus a další násilné projevy, se kterými je islám v médiích často spojován. Džihád naopak zdůrazňuje snahu o konání dobra, hledání správné životní cesty atp.

Pokud vraždící somálské extremisty označíme za „džihádisty“, dopouštíme se tak nespravedlivého nálepkování běžných muslimů, pro které je džihád velmi důležitou složkou jejich duchovního života. To, že extremisté a mnohá média řadu pojmů islámské terminologie používají nesprávným způsobem, nedává ještě oprávnění k tomu, aby tak činil i Respekt.

Dominik Obruča

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].