Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Hry na hrdiny

Marta Ljubková (ed.)

Marta Ljubková (ed.): Hry na hrdiny • Autor: Větrné mlýny
Marta Ljubková (ed.): Hry na hrdiny • Autor: Větrné mlýny
Marta Ljubková (ed.): Hry na hrdiny • Autor: Větrné mlýny
Marta Ljubková (ed.): Hry na hrdiny • Autor: Větrné mlýny

„Slyší mě ještě někdo?“ obává se ztráty schopnosti naslouchat předkům postava ze hry Česká válka o protikomunistickém odboji. „Aké je to zvláštné, že mi pamäť už tak neslúži,“ zazní v závěru monodramatu Tiso. Obě hry se řadí k silnému proudu současné dramatiky, která čerpá náměty z československých dějin a varuje před ztrátou historické paměti; ptá se, do jaké míry jsme schopni ocenit hrdiny minulosti a kde je hledat dnes. Čtrnáct českých a slovenských textů, které spojuje právě reflexe dějin, vyšlo v souboru Hry na hrdiny.

Kniha ukazuje i to, jak se dnes texty pro divadlo píší. Kromě klasických dialogických dramat jsou tu kusy založené spíš na atmosféře a pracující s fragmenty autentických textů; řada vznikala na objednávku konkrétní scény, pro určitého herce a prostor. Některé hry se věrně drží historických faktů, jiné si s dějinnými událostmi hrají – skládají je do nečekaných souvislostí, a tím jim dodávají nové významy.

Texty mají často podobu otevřeného scénáře, což nejlépe ukazuje Pérák Jiřího Havelky a Ondřeje Cihláře pro soubor Vosto5. Protektorát tu slouží k rozehrání gagů a improvizací na téma superhrdinského příběhu s reálnými postavami. V Tisovi se naopak dbá na historickou věrnost. Tvůrci čerpali z dobových dokumentů: promluvy prezidenta klerofašistického státu jsou autentické, ale poskládané tak, že se postava vzpírá jednoznačné interpretaci. Tiso zastupuje antihrdinu, jehož osud nám pomáhá pochopit kořeny zla.

V souboru her jsou i historické postavy, jejichž hrdinství je nezpochybnitelné. Na jejich příkladu autoři ukazují, že současná společnost není schopna podobného hrdinu zrodit. Takové je drama Horáková x Gottwald Karla Steigerwalda. Jeden z možných současných vzorů ukazuje hra Petra Kolečka a Tomáše Svobody Jaromír Jágr, Kladeňák. Autoři spojují hokej s filozofií, pracují se zesměšňováním ikon, aby na konci umožnili Jágrovi pokusit se o skutečný hrdinský čin. Postava tak nabude až mytických rozměrů a ukazuje, že i dnes potřebujeme své reky. Jen je těžké je najít.

Autorka je divadelní publicistka.

Marta Ljubková (ed.): Hry na hrdiny
Větrné mlýny, 920 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].