Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Těžká elegance

Naši praprarodiče měli méně šatů než dnešní generace, dokázali se však obléct elegantněji. Vrátit kousek tehdejší módy do ulic se ve svém projektu Salon první republiky snaží kurátorka brněnského Technického muzea Sylvie Zouharová Dyková.

Sylvie Zouharová Dyková
Sylvie Zouharová Dyková

V muzeu působíte jako kurátorka sbírky historických vozidel. Jak jste se od aut dostala k módě z první poloviny minulého století?

Můj zájem o ni začal, už když jsem jako malá holka jezdila s tátou na srazy historických vozidel. Už tehdy se mi nelíbilo, že tam spousta lidí přijela v krásné historické limuzíně a vystoupili z ní v ošoupaných riflích a vytahaných svetrech. Spolu se starší sestrou jsme tátu, který byl majitelem několika veteránů, nutily, abychom se oblékli pokud možno alespoň trochu dobově, sháněli jsme věci u babiček a pak i dál.

Když jsem začala pracovat v muzeu, brala jsem to jako takovou povinnost – když už muzeum má funkční historická vozidla, která prezentujeme na různých akcích, tak bychom se měli snažit diváky přenést do dobové atmosféry celkově. Ze začátku jsem kolegy vybavovala tím, co jsem měla sama nasbírané, a postupně začal být zájem i o to něco ušít. Originály trpěly a ne každý se do nich vešel.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].