Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Raketou na Mars poletíme zas...

Jsem srozuměna, že se vzdám života tak, jak jej známe, a přijmu podstatně náročnější, ale naplňující život tam

Lucie Ferstová
Lucie Ferstová

202 586 zájemců se přihlásilo do projektu nizozemské neziskovky Mars One, která plánuje, počínaje rokem 2025, osídlovat rudou planetu. Po dvou výběrových kolech se nyní ve stovce těch, kdo mají šanci na jednosměrnou letenku, ocitla i Češka Lucie Ferstová (25), která nyní pracuje jako au-pair v jižní Anglii.

Letenku už skoro máte v ruce. Jaký to je pocit?

Jsem v užší stovce, ale na Mars poletí nejvýše šest čtyřčlenných posádek, takže mě čekají další síta, případně tvrdý výcvik.

Proč jste do Mars One šla?

Nejsem z těch, kdo by o něčem podobném snili. Ale nějaký čas jsem strávila studiem astrofyziky. Jde o unikátní projekt srovnatelný s objevováním neznámých kontinentů, a lidstvo to posouvá o obrovský kus dopředu. Navíc projekt není poplatný velmocenským cílům ani omezen na předem trénované nebo studované – Mars One výcvik i vzdělání zajistí.

Jak Mars One oddělil „zrno od plev“?

Přihlášku s životopisem, motivačním dopisem a poplatkem v řádu pár stovek korun jsem posílala na jaře 2013. Součástí bylo video, na kterém jsme zodpověděli otázky, jež měly přiblížit naše vlastnosti, motivaci, kreativitu, ale i smysl pro humor. Vyplnili jsme také dotazník, kde chtěli znát naše zkušenosti s jinými kulturami, zvládáním stresu či pobytem v omezeném prostoru.

Do dalšího kola bylo vybráno 1058 lidí. To už byl konkurz drsnější?

Šlo o on-line pohovor s odborníkem na skupinovou psychologii a lékařem Norbertem Kraftem. Kromě vědomostních otázek týkajících se Marsu i projektu kladl otázky typu jaké kvality přineseme do týmu, čím bylo motivováno naše rozhodnutí…  Testovala se také nesobeckost, loajalita apod.

Proč jednosměrná letenka?

V zásadě by se musela veškerá infrastruktura pro start rakety dopravit na Mars ze Země. Přitom každý kilogram navíc znamená obrovské peníze, nemluvě o technologiích – projekt by to posunulo o další desítky let. Také je nepravděpodobné, že by se tělo po delším čase stráveném ve snížené gravitaci znovu přizpůsobilo gravitaci zemské. Pro mě nejpřesvědčivějším důvodem je pak to, že kolonizace je ze zásady vždy jednosměrná záležitost.

To je tak jednoduché vzdát se navždy slunce, lesa, vůní?

Já mám jasno: je to něco, v co věřím z hlediska hodnot i osobního směřování a jsem srozuměna s tím, že se vzdám života, tak jak jej známe, a přijmu podstatně odlišnější a náročnější, ale naplňující život tam. Jediné, co by mohlo moje rozhodnutí zvrátit, by bylo fatální zranění či jiné diskvalifikující okolnosti.

Kvůli radiaci hrozí rakovina, studie MIT odhaduje přežití na necelých 70 dnů.

Odhadované dávky radiace během misí na Mars, jež uvádějí vesmírné agentury, počítají s návratem astronautů. My letíme jen tam, což dávku záření sráží na polovinu, a pokud budeme žít na Marsu v odstíněné základně a chodit na povrch jen na určitý počet hodin týdně, dosáhneme horního limitu zhruba až za 60 let. A co se týče studie MIT, není založena na technických parametrech popisujících misi Mars One, ale na parametrech převzatých z Mezinárodní vesmírné stanice a jiných zdrojů. Nelze ji tedy považovat za směrodatnou.

Neziskovce se vyčítá, že finance (šest miliard dolarů) hodlá získávat i nepřetržitým přenosem z mise.

Ano, ale nejde o inscenovanou reality show. Zakladatel projektu Bas Lansdorp chce, aby lidé měli možnost ho přímo sledovat a tím se na něm podílet – třeba hlasováním, která posádka by měla letět první. Jde tedy spíše o dokument kombinovaný s přímým přenosem. Vysílání navíc v této fázi projektu nebude hlavním zdrojem financí, ty by měly pocházet od investorů.

Co vás bude na Marsu čekat?

Primárně, doufejme, nachystaná základna, která tam poletí dva roky před námi. Co se týče činností, tak údržba techniky a systémů či pěstování stravy v hydroponickém skleníku. Pak je tu místní rozvoj, kolonie by se měla rozrůstat a časem být soběstačná. Budeme se věnovat zkoumání a využívání místních surovin a materiálů – chceme z nich vybudovat prostor, kde by se daly pěstovat stromy. Další možností je využití podzemních prostorů, kde by šla vytvořit umělá atmosféra. Že na Marsu není možný život, není jednoznačné, nicméně je to běh na dlouhou trať.

Na objevování Měsíce se podíleli supervelmoci a špičkoví letci. Není tento projekt přece jen podvod?

Oba zakladatelé jsou fyzici a inženýři a dělají v oboru. V týmu mají profesionály se zkušenostmi z NASA, technologie budou dodávat firmy, které dodávají pro NASA i jiné vesmírné agentury. Všichni zúčastnění by se veřejně znemožnili, pokud by se ukázalo, že jde o podvod.

Co se týče špičkových letců, Mars One si vysoce trénované a specializované lidi vyškolí vlastním výcvikem. Ten bude trvat osm let, z toho každý rok tři měsíce v simulačním prostředí podobném základně na Marsu. Budeme placenými zaměstnanci Mars One. Dva ze čtyřčlenného týmu budou specializováni na technickou podporu, dva na lékařskou péči, k tomu bude ještě každý člen mít další specializace. Geologii, psychologii, exobiologii a další. Velký důraz je kladen na týmovou spolupráci.

Co když vás nevyberou do nejužšího týmu?

Zklamání to určitě bude, ale nic, co by mě položilo. Navíc se plánují další posádky, takže bych se znovu mohla přihlásit do výběrového řízení. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2015 pod titulkem Raketou na Mars poletíme zas...