Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Stále rychlejší budoucnost

Lidský organismus se propojí s technologiemi do té míry, že vznikne v podstatě nový vývojový druh

Na srazu psích robotů v Japonsku • Autor: Profimedia.cz
Na srazu psích robotů v Japonsku • Autor: Profimedia.cz

Novoročním vydáním časopisů sluší výhledy, prognózy a očekávání. V tom letošním jsme si dovolili vydat se do budoucnosti o něco dál než obvykle a nahlédnout za horizont příštích dvanácti měsíců. O tom, jak bude vypadat svět během následujících dekád, se v poslední době hodně mluví, přední světoví vědci a vynálezci píší na toto téma knihy a futurologové možnosti vývoje diskutují na konferencích.

Zajímavé je, že i v tak nejisté disciplíně, jakou je prognostika, se experti v mnoha věcech shodnou. Především v tom, že tempo lidského vývoje se neustále zrychluje. Obdobné změny, jaké dřív trvaly staletí nebo dekády, dnes lidstvo stíhá během let a v budoucnu se možná odehrají v řádu měsíců či dnů.

I proto budoucnost, kterou podstatná část čtenářů těchto řádek ještě zažije, může vypadat z dnešního pohledu jako bláznivé sci-fi: lidský organismus se propojí s technologiemi do té míry, že vznikne v podstatě nový vývojový druh, který vezme pravidla evoluce do vlastních rukou. Děsivá představa? Pro mnoho myslitelů ano. A to zejména proto, že nelze předvídat, co nový „superčlověk“ udělá se starým dobrým Homo sapiens.

Nechceme vás ovšem na Nový rok vystrašit – nemalá část vizionářů zůstává stran budoucnosti optimistická a věří, že nové možnosti naopak přinesou řešení palčivých problémů současného světa. Více se dočtete v tématu Jiřího Soboty na str. 44–50.

V redakci se samozřejmě zabýváme hlavně blízkou budoucností Respektu. Okolnosti nás nutí změnit způsob informování o zahraničních událostech. V tomto čísle už nenajdete články z The Economist, které jsme vám v posledních letech přinášeli. Britské vydavatelství zdražilo a přebírání jeho textů si už nemůžeme dovolit. Rozhodně to ale neznamená, že se světu budeme věnovat méně. Naopak, chceme globální dění pokrývat důkladně a ve vysoké kvalitě vlastními silami.

Peníze ušetřené za The Economist se navíc chystáme investovat do digitálních inovací. Během roku se dočkáte nové podoby našeho webu, připravujeme přehlednější a přístupnější archiv, snazší čtení Respektu v mobilu a řadu dalších nápadů.

Vážené čtenářky a vážení čtenáři,

vše dobré v roce 2015 a hodně skvělého
čtení vám přeje

Petr Třešňák

zástupce šéfredaktora

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 1/2015 pod titulkem Editorial: Stále rychlejší budoucnost