Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Kdo je tady terorista?

Podrobný pohled do Homsu ukazuje, proč je tak těžké do Sýrie vrátit mír

36 A reuters R06 2014 • Autor: Globe Media /  Reuters
36 A reuters R06 2014 • Autor: Globe Media / Reuters

Homs má kouzelně opravený trh, láká průvodce Lonely Planet a pokračuje: „Zdejší obyvatelé jsou jedni z nejpřátelštějších v zemi, je to skvělé místo na pár dní odpočinku.“ Brzy po vydání populárního bedekru přestala být Sýrie tipem na neotřelou dovolenou a změnila se v další důkaz, jak bleskově se může zhroutit lidská civilizace.

Právě v Homsu se revoluce proti diktatuře Bašára Asada proměnila v občanskou válku. V tomto třetím největším městě Sýrie s milionem obyvatel se demonstranti počátkem roku 2012 začali bránit proti střelbě vládních jednotek, vzali do rukou zbraně a pustili se do války se svým vládcem. Teď má v Homsu začít cesta k míru.

Samotné jednání probíhá v Ženevě a syrská vláda minulý týden souhlasila s tím, že ženy a děti budou moci odejít z obklíčeného středověkého centra Homsu. Muži se mohou přidat pod podmínkou, že armáda dostane seznam s jejich jmény. Má to být první krůček, který by mohl mezi válčící strany zasít semínko vzájemné důvěry. Navzdory této nabídce však lidé z obleženého centra z různých důvodů zatím neodešli. Jejich reakce ilustruje fyzické i psychické pasti, do nichž je chycena válčící společnost. Bližší pohled na Homs nám pomůže přiblížit něco, co si tak docela neumíme představit: jak nejhorší válka naší doby vlastně vypadá. 

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].