Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Život s ledovkou

I poslední kalamita ukázala, jak lépe organizovat Česko

50 kom namraza • Autor: Respekt
50 kom namraza • Autor: Respekt

Počasí si s námi hraje. Končící rok je jedním z nejteplejších v historii, a pokud vydrží nadprůměrně teplý prosinec, bude absolutně nejteplejší od chvíle, co lidé teplotu měří. Na horách není ani v prosinci přírodní sníh a výhledy na něj jsou velmi nejisté. A do třetice: Česko má za sebou dobrodružství zvané ledovka.

Využít mobily…

Právě na ni Česko zřejmě hned tak nezapomene. Přinesla totiž desetiletí neviděné scény, například vyřazení všech tramvají z provozu v řadě velkých měst včetně Prahy. Podstatně větší drama se odehrávalo na železnici, kde tisíce lidí uvízly uprostřed cesty v prochladlých vagonech.

Média a politici v parlamentu hned začali hledat viníka, což je v pořádku. Při detailnějším pohledu ale musí zjistit, že v hrubých rysech jsme mnoho možností k obraně neměli. Ochromení dopravy nezavinila nedbalost nebo nepřipravenost na velkou zimu. Teploty byly kolem nuly, šlo ale o mimořádnou událost způsobenou souběhem okolností (charakteru srážek, řekli by asi meteorologové) a zranitelností techniky.

Dráty, z nichž jsou tramvaje a vlaky napájené, obalila silná vrstva ledu, přes níž proud neprochází. Pomohlo by elektrické vedení preventivně zahřívat, k tomu ale nejsou zdejší systémy vybavené a ani by se to zřejmě nevyplatilo. Tedy jestliže se bude ledovka vyskytovat tak výjimečně jako dosud. Kdyby se měla stát pravidelným jevem, ekonomické kalkulace by se změnily.

Pokud tedy hledat nějaká selhání, pak určitě v organizaci života kolem ledovky a předcházení chaosu. Už jen kvůli penězům: promyšlenější organizace bude vždy levnější než ukvapené utrácení za techniku, kterou vyžadují pouze mimořádné situace. Lidé v metropoli mohli například sledovat, že město zatím neumí pracovat s vymožeností zvanou mobil v kapse skoro každého Pražana, kam se dá během vteřiny doručit zpráva. Mnohým to může znít jako útok na soukromí. Toho se ale  už dnes běžně vzdáváme na sociálních sítích kvůli pouhé zábavě. Navíc každý by mohl poskytnout své číslo magistrátu dobrovolně s elementární mírou důvěry, že jde pouze o nástroj pro kalamitní situace. Ještě lepší by bylo řešit to prostřednictvím telefonních operátorů, kteří mají už nyní čísla i páky proti jejich zneužití (třeba komerčnímu).

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].