Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Policie, na čí straně jsi?

Ústavní práva se povážlivě zakymácela

Ve velké slávě kolem setkání pěti prezidentů a ve vzrušení ohledně masových protestů proti jednomu z nich se to nenápadné zatčení mladistvě vyhlížejícího muže 17. listopadu v Praze skoro ztratilo. Bezpečnost hlav států má v policii vysokou prioritu, policisté v civilu šli ke svému terči najisto a všechno to vypadalo jako profesionální zásah. Ale něco tu velmi nehraje.

Sledovat a kontrolovat

Videozáznam ze zadržení Otakara van Gemunda při oslavách 25. výročí sametové revoluce je na českém internetu už dostatečně známý. Každý zájemce tak může na vlastní oči vidět, jak se policisté nedokážou shodnout na důvodu, proč ho chtějí legitimovat a zadržet. Chvilku je to proto, že je podobný někomu hledanému, pak zase že je možná exhibicionista… Teprve po pár minutách přijde konečná verze: Někdo údajně skočil na Staroměstském náměstí před kolonu prezidentských aut a oni prý mají informace, že by to mohl van Gemund zopakovat. Potom kontrolovaného muže přinutí rozepnout košili, a když na těle objeví nápis „Miloši, na čí straně jsi“, je van Gemund zadržen a odvezen na stanici.

Dnes už víme, že pod prezidentskou kolonu nikdo neskákal a policisté tak zadrželi van Gemunda pod smyšlenou záminkou. Policie se to snaží napravit vysvětlením, že sice nikdo neskákal, nicméně oni měli dopředu informaci, že se dva lidé skočit chystají. Není…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].