Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Pod dozorem příbuzných

Chtějí-li ženy v rozvojových zemích antikoncepci, musí se často smířit s ponižujícím nahlížením do svého soukromí

Kolik dětí by opravdu chtěly? (Vyšetření dětí v Malawi. Ženám je nabídnuta i konzultace o plánovaném rodičovství a antikoncepce) • Autor: Zuzana Boehmová
Kolik dětí by opravdu chtěly? (Vyšetření dětí v Malawi. Ženám je nabídnuta i konzultace o plánovaném rodičovství a antikoncepce) • Autor: Zuzana Boehmová

Ve slumu v etiopské Addis Abebě se jedno listopadové odpoledne sešla skupinka dětí a mladých lidí, aby s místní neziskovou organizací probrala, co ví o antikoncepci. Jde o silně věřící, převážně křesťanskou zemi, ale aspoň ve městech je debata na toto téma přípustná.

Účastníci jsou rozděleni podle věku a pohlaví. Podle nejmladších dívek, kterým je kolem jedenácti let, je ideální, když rodina bude mít tři až čtyři děti, „aby aspoň nějaké zbyly, kdyby náhodou jedno umřelo“. Neznají zatím žádné způsoby, jak předcházet otěhotnění, v tom je musí doplnit ty starší, které dokážou vyjmenovat nitroděložní tělíska, pilulky, hormonální injekce a podkožní implantáty. To vše je v Etiopii dostupné zdarma, stejně jako zbytek „moderních metod plánovaného rodičovství“, jak se jim také v opatrné mezinárodní mluvě říká.

Akademici vypočítali, že v současném světě, kde je až 41 procent otěhotnění neplánovaných, ušetří každý dolar investovaný do zpřístupňování antikoncepce čtyři dolary v budoucnosti. „Pouhá“ možnost svobodně využívat možnosti ochrany před početím by pozitivně ovlivnila skoro všechny jevy, se kterými se nejchudší země potýkají – od kojenecké úmrtnosti, podvýživy přes ubývající přírodní zdroje, útlak žen, genderové nerovnosti po šíření viru HIV.

Mezinárodní instituce včetně OSN dnes…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].