Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Krabička permanentní záchrany

foto archiv • Autor: Archiv
foto archiv • Autor: Archiv

Skauti pozor. Vždy připraven. Na všechno. Rikitan vám to říkal pořád, noste kápézetku. A jestli nemáte, kupte si. Krabičky poslední záchrany čili KPZ se teď prodávají v různých provedeních na opuštěný ostrov i mezi lidojedy. No dobrá, z toho jste už vyrostli. Existují ovšem i speciální kápézetky při kocovině, což se zrovna obstarožním skautům může hodit.

Jóhoho, tenkrát jste Rikitanovi přísahali lásku, pravdu a že nebudete v lese odhazovat papírky. Odříkávali jste skautský slib a kapsa od kalhot se vám hrdě nadouvala krabičkou od nivey. V ní byla tužka a sirky a motouz a další předměty, které by k žádné poslední záchraně nepomohly. Ale žádná záchrana nebyla potřeba, protože tehdy byl svět ještě bezpečný a krásný. I vy jste byli ještě krásní, i Rikitan. Od té doby ale už táborák vychladl - Rikitan zatím ne, na jeho místo ale nastoupili junáci s marketingovým potenciálem a lepší kápézetkou. Takový Michael „Medvěd“ Grylls, britský skautský vedoucí a hvězda reality show, prodává svůj survival kit, do nějž se vejde mimo jiné srolovaná pilka, srolovaný přístřešek a signální zrcátko, v němž se Medvěd během boje o přežití občas přičísne.

Na trhu jsou i další soupravy do divočiny. A další do apokalypsy. Takzvané BOB (bug out bag, evakuační taška) jsou KPZ pro případ SHTF …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].