Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Kryptoválky 2.0

Zpravodajské služby a technologické firmy budou muset najít kompromis

„Pět očí“ nikdy nespí. • Autor: Globe Media /  Reuters
„Pět očí“ nikdy nespí. • Autor: Globe Media / Reuters

Kdo si nepamatuje minulost, je odsouzen k jejímu opakování, řekl jeden z klasiků. A zvláště to platí v digitálním světě. Před dvěma desetiletími americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) vyvinula speciální šifrovací čip pro mobilní telefony Clipper, který měl digitální zadní vrátka, aby ho agenti tajných služeb a policie mohli odposlouchávat. Původně to měl být kompromis, ale pak se od jeho používání ustoupilo, když NSA i FBI, minimálně navenek, prohrály kryptoválky proti mocné koalici internetových aktivistů a technologických firem.

Protože se však nepodařilo vyřešit zásadní rozpor mezi potřebou chránit soukromí na internetu silným šifrováním a potřebou úřadů čas od času někoho odposlouchávat, vracejí se teď tyto války s novou energií. Třetího listopadu obvinil nový ředitel britské tajné služby GCHQ Robert Hannigan sociální sítě a další on-line služby, že se stávají „preferovanými sítěmi pro organizaci a řízení teroristů a zločinců“. Stejný den nový ředitel NSA Michael Rogers tytéž otázky vznesl během přednášky v Silicon Valley, i když možná nebyl tak příkrý.

Tato prohlášení jsou reakcí na fakt, že technologické firmy své produkty a služby posílily silným šifrováním, aby si udržely nebo aby přilákaly zákazníky citlivé na ochranu soukromí. Nejvýrazněji se to projevilo u Applu. Data v iPhonech jsou teď zašifrovaná tak, že klíč…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].