Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Korupce, Hrad pátou kolonou Kremlu, Babiš. Mají Češi 17. listopadu co slavit?

Přestřelka v newsroomu: Petr Honzejk, Ondřej Kundra, Jindřich Šídlo, Marek Švehla

Média, jež vlastní jeho šéf Andrej Babiš, jsou k hnutí ANO nejkritičtější • Autor: Milan Jaroš
Média, jež vlastní jeho šéf Andrej Babiš, jsou k hnutí ANO nejkritičtější • Autor: Milan Jaroš

Korupce jako na Balkáně, ani ne dvacetiprocentní účast u voleb, poslední dva prezidenti pátou kolonou Kremlu v Evropě, česká verze oligarchy jako nejpopulárnější politik a zřejmě budoucí premiér… Budou mít Češi 17. listopadu co slavit?

Petr Honzejk: Budou. Protože to, co je teď, je nesrovnatelně lepší než to, co bylo 16. listopadu 1989 a všechny ty roky předtím.

Ondřej Kundra: Samozřejmě. Česko je skvělá země k žití, i když to tak někdy nevypadá. A i když v poslední době děláme vždy pět kroků dozadu, abychom udělali jeden vpřed. Navíc považte, když od obrazu země člověk odstřihne ty dva „senily“ z devadesátek, není to zas taková hrůza.

Jindřich Šídlo: Jo, Česko je bezvadná země k žití, kde se lidé nazývají „senilové z devadesátek“. Jinak taky nevím, jestli tu je korupce jak na Balkáně. Ale když to budeme takhle tvrdit, lidé tomu uvěří.

Marek Švehla: A co teprve, když se odstřihne i to další, co je zmíněné v té otázce. Pak jsme skoro Norsko…

Ondřej Kundra: Myslím, že po jejich výkonech je to adekvátní přirovnání. Navíc v uvozovkách. Dobrá tedy, Česko je skvělá země, když se zrovna nezabývá svými dvěma stárnoucími prezidenty.

Marek Švehla: Pojďme to pootočit: dokázalo Česko během těch pětadvaceti let, že je kulturně-politicky západním státem? To jsme si přece vždy namlouvali, že jsme…

Jindřich Šídlo: No to patrně ještě není, což jsme si asi nemohli v roce 1989 ani myslet. Je pravda, že ta cesta je delší, než jsem čekal.

Ondřej Kundra: Jsme v EU, jsme v NATO, hodně lidí jezdí na Erasmus ven… To je ten „big picture“. Že nevíme, co tam děláme, respektive co tam chceme dělat, je věc jiná.

Marek Švehla: Schwarzenberg jednou (a mám pocit, že bez sprostého slova) říkal, že Češi nejsou a nebudou západní zemí. Právě s odkazem na politickou kulturu.

Petr Honzejk: A jsou na tom další středoevropské země jinak? Můžeme být něčím jiným než tím lepším ze střední Evropy, což, myslím, jsme?

Marek Švehla: Češi se tradičně vyčleňovali. Podle mě je ta otázka docela důležitá, od ní se totiž odvíjí očekávání, která máme vůči svému státu a i sami sobě mít.

Robert Břešťan: Jsme kulturně-politicky západním státem, problém je, že to soustavně zpochybňujeme. Vstupujeme do EU a ptáme se, zda můžeme vystoupit. Chceme výhody, ale ne náklady. A máme dva výše zmíněné prezidenty…

Marek Švehla: Jsme kulturně-politicky západním státem, problém je, pro to nemáme žádné indicie…

Robert Břešťan: Politická politika přece není všechno, že…

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 46/2014 pod titulkem Korupce, Hrad pátou kolonou Kremlu, Babiš. Mají Češi 17. listopadu co slavit?