Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Zmrazená vajíčka a Zemanův let

Přibývá firem, jež zaměstnankyním nabízejí kromě jiných benefitů i úhradu za „uložení“ vajíček na později

S PPF na palubě... • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
S PPF na palubě... • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Pokud platí teze, že západní trendy dorazí do Česka sice se zpožděním, ale dorazí vždy, měly by se kliniky připravit na boom žádostí o zmrazení ženských vajíček. Zejména ve Spojených státech přibývá firem (naposledy to ohlásila společnost Apple), které svým zaměstnankyním nabízejí vedle jiných benefitů i úhradu za „uložení“ vajíček na později, tedy aby mohly mít děti ve vyšším věku.

Důvody jsou nasnadě. Ženy chtějí déle pracovat a firmy zase chtějí využít jejich schopností a znalostí. Zejména ve společnostech, které se zabývají technologiemi, utíká čas rychleji. Pauza na mateřskou může znamenat, že špičková expertka ztratí krok s vývojem.

Potud čistě technicistní přístup. Ale když jde o rodinu a děti, nic není čistě otázka technických možností. Lidský život se nedá naplánovat a nikdo není schopen zaručit, že se nepřihodí nějaká zdravotní či technologická komplikace, která nakonec otěhotnění zabrání. Právě proto řada expertů varuje, že na první pohled dokonalé řešení má řadu „ale“. Více k tématu si přečtete na str. 19–22.

01 obalka velka • Autor: Respekt
01 obalka velka • Autor: Respekt

Cesta Miloše Zemana do Číny byla pozoruhodnou výpravou, protože zatímco dosud jsme byli zvyklí od politiků slyšet, že se v Pekingu aspoň okrajově zmínili, co by se Čína mohla ve vztahu ke svým občanům naučit od demokratického Západu, Miloš Zeman se pro čínskou televizi vyjádřil, že se naopak přijel učit, jak doma „stabilizovat společnost“. To jsme mu však mohli říct i tady: stačí zavést cenzuru, zavírat oponenty do vězení, omezit lidská práva a posílit pravomoci armády a policie.

Ještě jednu tradici Miloš Zeman minulý týden přerušil. Dříve se podnikatelé předháněli, aby mohli letět spolu s prezidentem, teď létá hlava státu soukromým letadlem finančníků (viz článek Jany Klímové a Ondřeje Kundry na str. 32–34). Vzhledem k tomu, že Miloš Zeman rád dává státní vyznamenání těm, kdo mu pomohli, víme aspoň, kdo za rok dostane na Hradě medaili. A nemusíme se bát, tito muži v mikině nedorazí.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 45/2014 pod titulkem Editorial: Zmrazená vajíčka a Zemanův let