Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Tvář

Skládat krásnou hudbu

Průkopník minimalismu Steve Reich se po dvaceti letech vrací do Prahy

Steve Reich • Autor: Isifa
Steve Reich • Autor: Isifa

Steve je vynálezce a objevitel,“ prohlašuje na samém úvodu televizního dokumentu o Stevu Reichovi jeho kolega a obdivovatel Michael Nyman. Spíše než běžného skladatele v něm vidí vědce, který odhaluje netušené hudební světy. Nymanův pohled sdílí většina Reichových ctitelů, mezi něž se vedle příznivců klasiky počítají i fanoušci popu a elektronické hudby.

Žádný skladatel není tak pevně vrostlý do hudby posledních padesáti let jako Reich. Typickému městsky smýšlejícímu Newyorčanovi, který je dnes vnímán jako žijící klasik, se přitom stále daří navazovat dialog s populárními žánry i hudebníky, kteří jsou až o dvě generace mladší. Na jeho deskách hostují původně klasicky školení hráči, ale zároveň rockoví kytaristé z kapel The National a Radiohead. Ostatně jeho čerstvé album Radio Rewrite přináší kompozice, k nimž ho inspiroval právě poslech skladeb britské pětice Radiohead. Na chystaném pražském koncertě v úterý 14. října ve Foru Karlín zase Reicha doprovodí skupina špičkového perkusionisty Colina Currieho, třicátníka,jenž se skladatelem úzce spolupracuje posledních šest let.

„To, co zažíváme na hudební scéně, není revoluční. Vracíme se k normálnímu stavu, kdy klasickou hudbu živí populární prvky. Tak tomu po staletí bylo – bohužel kromě krátké etapy, kdy jsem já zrovna hudbu studoval,“ chrlí slova s vášnivým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].