Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Prohráli jsme, když Věra Jourová coby eurokomisařka dostala na starost spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovné šance? A pokud ano, kde se stala chyba?

Přestřelka v newsroomu: Erik Tabery, Petr Honzejk, Ondřej Kundra, Silvie Lauder, Robert Břešťan, Marek Švehla

Erik Tabery

Prohra to je, ale dalo se to víceméně čekat, protože česká pozice je dlouhodobě v Evropě slabá. Tváříme se, že nás dění nezajímá, a nechceme nést spoluzodpovědnost. Takže to beru zpět, na tohle je to ještě výhra.

Petr Honzejk
Je to prohra. Všichni (Sobotka, Babiš) tvrdili, že konečně dostaneme ekonomické portfolio. Ale Jourová se v konkurenci expremiérů a lidí s dlouhodobou zkušeností z práce v EU ukázala jako slabší kandidátka. A hlavně – Andrej Babiš po eurovolbách úplně ztratil o EU zájem. Výsledkem je post slabší, než byla očekávání. Nicméně odpovídá našemu přístupu k Unii, který se změnil méně, než vláda tvrdí.

Ondřej Kundra
Měřeno tím, co premiér a vicepremiér tvrdili, že chtějí, hodně pohořeli. A to i kvůli tomu, že za ekonomické portfolio v posledním týdnu vůbec nebojovali. Když unikl seznam komisařů, řada nespokojených hlav států letěla do Bruselu, aby získali víc. Sobotka a Babiš nikoli. Platí ale, že Věra Jourová má teď štěstí ve svých rukou a může z popelky – rezortu rovnosti a spravedlnosti – vydobýt království. Zajímavé agendy tam je dost.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].