Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zavedená adresa

Bydlím v La Mort aux Juifs a nechci to měnit

Některé tradice jsou zvláštní. Například tradiční název osady vzdálené padesát kilometrů od Paříže. Jmenuje se „Smrt Židům“. Že takové jméno prošlo dějinami, natož po druhé světové válce, šokovalo ředitele Wiesenthalova centra Šimona Samuelse. Napsal francouzskému ministrovi vnitra, ve kterém ho požádal, aby výzvu k zabíjení obsaženou ve vesnické adrese odstranil.

To by ministr Bernard Cazeneuve rád učinil, ale potřebuje k tomu jedno: souhlas místních. A místostarostka vesnice Courtemaux, která osadu spravuje, nápad označila za směšný. „To jméno vždycky existovalo. Nikdo nemá pochopitelně nic proti Židům, ale název pochází ze středověku, možná je ještě starší. Stará jména a tradice se mají respektovat,“ nechala se slyšet Marie-Elizabeth Secretandová. V Courtemaux podobný názor nezněl překvapivě. Název nevzbudil pozornost poprvé. Obyvatelé třísethlavé vesnice návrhy na změnu jména odmítli na konci sedmdesátých i na začátku devadesátých let.

V události, která prolétla světovými weby, ale nastal zvrat. Místostarostka totiž za své spoluobčany mluvila proto, že starosta Michel Vouette byl na dovolené. A z ní se teď podle deníku LʼExpress ozval s tím, že on jako nadřízený paní Secretandové a šéf radnice na tradicích zdaleka tak pevně nelpí. Starosta oznámil, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].