Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Ve stínu elit

S autorem Toulek českou minulostí o české povaze, malých i velkých příbězích a koloběhu dějin

Josef Veselý • Autor: Karel Cudlín
Josef Veselý • Autor: Karel Cudlín

Devatenáctým rokem čekají desítky tisíc lidí týden co týden, až se z rádia ozve jeho moravsky zpěvné „Dobrý den“ a zahájí tak další pokračování Toulek českou minulostí. V neděli odvysílá Josef Veselý (64), autor tohoto nejdéle trvajícího rozhlasového seriálu v české historii, jeho jubilejní tisící díl.

Josef Veselý • Autor: Karel Cudlín
Josef Veselý • Autor: Karel Cudlín

Kdyby si člověk pustil všechny díly Toulek českou minulostí za sebou, strávil by u toho bez přestávky víc než sedmnáct dní. Znáte někoho, kdo nevynechal ani jeden pořad?

Je jich poměrně dost. Ne že by poslouchali všechny premiéry, v neděli v osm ráno je na to dost drsný čas, ale počkají si na reprízu nebo si to najdou na internetu. Znají všechny díly a občas mě z nich zkoušejí. Já už si dávno nepamatuji, co bylo před sedmi sty díly, kdy jsme vyprávěli o Přemyslovcích, a oni se mě najednou ptají, jak to, že na začátku pořadu říkám, že měl Jan Lucemburský šedý a na konci zelený zákal. To jste se tedy spletl, nedáváte pozor, opravují mě. Tak jsem šel do sebe a u jedné paní doktorky, která byla v týmu profesora Emanuela Vlčka, zabývajícího se kosterními pozůstatky Přemyslovců, zjistil, že Jan Lucemburský měl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].