Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Laciné teorie

Letadlo malajsijských aerolinek bylo odpáleno západními tajnými službami a lidé na palubě zemřeli už před výbuchem. Pěkný výklad a kolik mu asi v Rusku věří lidí! Smál jsem se a kroutil hlavou, dokud mi u nedělní kávy jeden člen mé vlastní rodiny neřekl tónem odmítajícím diskusi, že převrat v listopadu 1989 byl stejně celý naplánovaný Státní bezpečností. A bylo vymalováno.

Seděl jsem tam u stolku, zíral do hrnku a přemýšlel, jak mám teď poskládat dohromady všechny kusé informace, které jsem za posledních dvacet pět let vstřebal tak, že si nosím v hlavě úplně jinou verzi známých událostí: tu o rozpadajícím se Sovětském svazu a mohutné vlně odporu napříč celou společností, která prohnilý a nefunkční režim dorazila bez režie StB. Jenže to nejsem schopen doložit a vyargumentovat tak, abych svého oponenta přesvědčil, že propadl bludu konspirace, zatímco on mě viní z bludu svobody. Stejně tak bych nebyl schopen přesvědčit běžného Rusa, že teorie spiknutí západních rozvědek, v jejichž režii exploduje civilní letadlo, je prostě nesmysl.

Informace v dnešní době jsou, přes jejich záplavu, stejně jako ve středověku povětšinou neověřitelné a koneckonců, chcete-li, jeden z vážně míněných názorů je i ten, že celý svět je májá – přelud, který se nám jenom zdá. Vychází mi z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].