Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

ANKETA: U hranic Brazílie a Peru se z pralesa vynořili vyslanci indiánského kmene s prosbou o pomoc proti těžařům a pašerákům. Může okolní svět udělat něco na jejich obranu?

U hranic Brazílie a Peru se z pralesa vynořili vyslanci dosud izolovaného indiánského kmene s prosbou o pomoc proti nelegálním těžařům a pašerákům, kteří je vyhánějí z jejich země. Může okolní svět udělat něco na jejich obranu?

MNISLAV ZELENÝ ATAPANA
etnolog

Celý svět je na nohou. Nejedná se o žádný showbyznysový hit, sexuální avantýru VIP osobnosti ani mírové objetí Obamy s Putinem. Objevili se nám „pouze“ příslušníci indiánské kultury na úrovni dávného světa naší planety. Šokovaný svět se nemohl vynadívat. To však nebyla žádná hra, i to je realita 21. století. Jenže z této atrakce jde mráz po zádech. Pro ně totiž začala jejich tragédie. Po pouhém dotyku s námi hynou fyzicky i kulturně. Jejich ochrana je nereálná, i když Brazílie vyhlásila zákon o nulovém kontaktu s nimi. Obrovská rozloha neprostupné džungle je mimo schopnosti a možnosti státní i jakékoli jiné kontroly, natož ochrany. Jejich život v ráji pralesa zřejmě skončil. Ale vinni jsme my všichni. My totiž chceme ty drogy a vzácné dřevo. A my se nezměníme, protože se chceme mít dobře, mimo jiné právě na jejich úkor. A tím pádem jim nepomůžeme, protože to ani nejde.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].