Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Neuvěřitelné příběhy barona Babiše

Hnutí ANO zoufale chybějí schopní lidé

baron Babiš • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
baron Babiš • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Místopředseda vlády Andrej Babiš občas připomíná legendárního barona Prášila. Tedy muže, který vypráví fantastické příhody, v nichž známé věci nabývají podivuhodných tvarů, velikostí a vlastností. Jenže každé fantazie se lidé jednou přejedí, protože vyčpí její překvapivost. Zdá se, že Andrej Babiš narazil na největšího možného nepřítele, na realitu.

Úkrok stranou

Když Andrej Babiš přišel s tezí, že bude stát řídit jako firmu, mnozí (včetně tohoto listu) to kritizovali. Jak může srovnávat správu věcí veřejných a podnikání? Copak nechápe rozdíly? Jenže co dráždilo znalce fungování politiky, to evidentně mnoho voličů lákalo. Říkali si zřejmě: Když je Babiš tak úspěšný podnikatel a vydělává miliardy, není to ideální lék pro strádající státní správu?

Nyní se však ukazuje, že na přísloví „s čím kdo zachází, s tím také schází“ bude hodně pravdy. Babiš je nepochybně schopný manažer. Ano, ke svému byznysu došel po temných cestách, ale jakmile dokázal nějakou firmu ovládnout, věděl, jak ji řídit. Prostě dosadil schopné manažery, jejichž práci uměl díky znalosti oboru kontrolovat.

Jenže pak se rozhodl expandovat daleko mimo svoji disciplínu – do médií a politiky. A potkalo ho to, co potká každého, kdo se tímto směrem vydá: nedostatek kvalitních lidí. Do manažerských pozic vydavatelství MAFRA přivedl několik…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].