Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Psí gentlemani

Lukáš Duchek • Autor: Karel Cudlín
Lukáš Duchek • Autor: Karel Cudlín

„Nejstatečnějšího dárce mám doma, je to naše fena ridgebacka,“ říká Lukáš Duchek, zakladatel Veterinární nemocnice Stodůlky. Vetcentrum jako jediné v Česku nejen odebírá psům krev na transfuze, ale také ji zpracovává na krevní plazmu, krvinky a destičky.

Kdy pes potřebuje transfuzi?

Při masivním krvácení po úrazu, ale i při krvácení vinou prasklého nádoru sleziny či jater nebo otravě jedem na krysy, který způsobí poruchu srážlivosti krve. Při mírné otravě stačí krevní plazma a destičky, při rozvinuté otravě je třeba dát plnou krev.

Teď máte krev v konzervách, co jste ale dělali, než jste založili krevní banku?

Když není krevní banka, odebere se krev dárce do transfuzního vaku a rovnou se nitrožilně podá psovi, který jí nemá dostatek. Obvykle jeho majitel požádá známé, kteří mají doma velkého psa.

A když není čas sehnat dárce?

Dopadne to špatně a můžete leda nadávat. Právě to je důvod, proč jsme krevní banku založili. Byl to nápad můj, mé ženy a kolegy Jiřího Čápa, který má zkušenosti ze špičkové kliniky pro lidi. Když jsme před lety spustili nonstop pohotovost, potřeba transfuzí zásadně vzrostla. Kolega Čáp dělá na té klinice experimentální zákroky u zvířat, například…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].