Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Babiš bez Bureše

Hvězda české politiky si vyžehlila minulost,
k důvěryhodnosti ale bude potřeba víc

27 kom1 • Autor: Respekt
27 kom1 • Autor: Respekt

Slovenský soud rozhodl, že Andrej Babiš alias agent Bureš vědomě nespolupracoval s StB. Tento verdikt má politicky stejný význam, jako kdyby soud rozhodl, že Andrej Babiš s StB spolupracoval. Tedy žádný. Vládní politici by i v případě odsouzení říkali, že už je to dávno a že šéf ANO má mandát od voličů. Kdyby tvrdili něco jiného, museli by opustit vládu. A ti, kdo ho zvolili, by stejně říkali: nám je to jedno, důležité je, co dělá dnes. Nepravomocné rozhodnutí soudu je samozřejmě nutné respektovat, ale Andrej Babiš není o nic lepší, než byl před týdnem.

Nelituji, není čeho

Ministr Babiš zosobňuje mnohé z toho, co bylo na minulém režimu špatné. Prominentní kádr, který mohl díky kolaboraci svých rodičů a později své vlastní studovat v zahraničí a dělat kariéru v byznysu komunistického státu. Vstoupil do strany, plnil úkoly, včetně odevzdávání reportů o svých cestách, kontaktech, spolupracovnících. Tato výhoda mu pomohla i po roce 1989, protože měl známosti a jako jeden z mála v Česku věděl, jak funguje skutečný obchod. A jestli přitom spolupracoval s StB, není v tomto ohledu až tak podstatné. Prostě víme, jak dobře se uměl v totalitním režimu pohybovat a využít jej pro celkem dobrý život.

Fakt, že soud přihlédl k výrokům bývalých představitelů Státní bezpečnosti, kteří dnes tvrdí, že si Babiše ve spisech vymysleli, a nebral moc vážně záznamy v archivech, je minimálně podivný. Jako kdyby zloději poskytli alibi spolupachateli, jejich slova totiž zlehčují i jejich vlastní zločiny. Estébáci vymýšlející si svoje špiclování vypadají přece lépe než ti, kdo skutečně špiclovali.

V každém případě ale není nijak potěšitelné, že ministrem financí a šéfem druhé nejsilnější strany je člověk, který se do těchto podivností zapletl. Zvlášť v době, kdy se blíží pětadvacáté výročí sametové revoluce. Nicméně prezident je bývalý komunista, šéf Senátu je bývalý komunista, předseda Ústavního soudu je bývalý komunista, generální ředitel České televize je bývalý komunista, český eurokomisař je bývalý komunista atd.

Česká společnost se už před delší dobou rozhodla, že angažmá v minulosti pro ni není tak podstatné, aby mu podřizovala své voličské rozhodování. Získávání výhod na úkor druhých a ochota ohnout vlastní charakter, na čemž totalitní režim stál, již zkrátka neznamená větší ztrátu politických bodů. A zatímco tu bylo zvykem, že ti, kdo selhali, aspoň žádali za odpuštění a svých činů litovali, Andrej Babiš ukázal, že už ani toto není potřeba.

Co řekne Kalousek

Respekt vždy považoval za podstatné, jak se ti, kteří nám chtějí vládnout, chovali za minulého režimu. Podstatné to pro nás bude i nadále, protože jsou hodnoty, z nichž se nemá ustupovat jenom proto, že někdo tvrdí, že uplynulo dost času. Zároveň je však jasné, že po pětadvaceti letech života ve svobodě je nutné zásadním způsobem akcentovat to, co se stalo od listopadu 1989.

Babiš postupuje přesně v intencích, jaké ho naučila komunistická strana. Jak důležité jsou konexe z minulého, ale i nového režimu, obcházení pravidel, když je třeba, vytváření mocenských center, ať už politických či mediálních, bez ohledu na dlouhodobé zdraví české demokracie apod. To vše se mu daří díky mimořádnému talentu i šarmu, které nepochybně má. Kdyby se narodil v západním Německu, zřejmě by z něj dnes byl úctyhodný a nikým nezpochybňovaný byznysmen. Narodil se však v Československu, v mládí vsadil na režim, od nějž bylo slušné se naopak distancovat, na své dobré pověsti tedy musí mnohem víc pracovat.

Jestli se to děje, je zatím těžké rozhodnout. Andrej Babiš využil náskoku z minulosti i politické deziluze veřejnosti a momentálně je nejmocnější muž v zemi. Není tu nikdo, kdo by se jeho politické, mediální a byznysové síle byť přibližoval. Situaci mu velmi usnadňuje fakt, že jeho koaliční partneři jej potřebují, takže mu nestojí v cestě. A političtí konkurenti nejsou zrovna v nejlepší kondici. ODS živoří, a jakmile cokoli etického namítne, okamžitě jí všichni předhodí kmotry a korupční aféry. TOP 09 se daří o něco lépe, ale nejsilnějším kritikem Babiše je problémový muž Miroslav Kalousek. Ten například po verdiktu soudu řekl: „Pouze chybějí důkazy. Je otázka, kde jsou a do jaké míry je pan ministr vydíratelný.“ Bylo by zajímavé udělat průzkum, kolik lidí si v tu chvíli řeklo, že i Kalousek nesedí za korupční aféry jenom proto, že „chybějí důkazy“, a nakolik je „vydíratelný“.

Babiš sám

Andreje Babiše nezastaví minulost. Ani ta předrevoluční, ani ta privatizační. Velké většině lidí je to prostě jedno a jeho oponenti by se s tím měli smířit. Pokud šéfa ANO někdo bude chtít porazit, bude to muset dokázat na „současném“ hracím poli. Jediný, kdo může a měl by chtít porazit Babišovu minulost, je Babiš sám. Stále je tu šance, že své selhání odčiní. To však ukáže až budoucnost. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].