Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa, Komentáře

Kdo je tu Pitomio?

Je s podivem, že Tomio Okamura má vůbec chuť se soudit. Sám manipuluje s realitou, nadbíhá lůze a hnutí Úsvit drží mimo kontrolu

Soud zakázal, aby se Tomiu Okamurovi říkalo Pitomio, psalo se minulý týden v některých médiích. Časopis Reflex totiž zveřejnil omluvu za použití této přezdívky. Pobouření, které nad verdiktem zavládlo, je předčasné, soud totiž zatím pouze Reflexu přikázal, aby označení „Pitomio“ nepoužíval do doby, než soudci definitivně rozhodnou, zda je to pro Okamuru příhodné jméno, nebo ne. Reflex toto předběžné opatření porušil, a tak se musel omluvit.

Říkejte mi pravdivě • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Říkejte mi pravdivě • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

To ale nic nemění na klíčové otázce: Má soud Reflexu definitivně zakázat, aby Okamurovi říkal Pitomio? Rozhodně ne. Svobodu slova je třeba zachovat v její nejširší možné podobě. Společenský týdeník, který je znám svou nadsázkou, musí mít právo svobodně označit politicky činnou figuru lehce hanlivou přezdívkou.

Je s podivem, že tento politik má vůbec chuť se soudit. Okamura je populista, který drsně manipuluje s realitou, nadbíhá lůze výpady proti nejslabším spoluobčanům, a i když svoje konkurenty pořád vyzývá k maximální transparentnosti, sám své devítičlenné hnutí Úsvit a jeho účty drží mimo veřejnou kontrolu (viz financování strany). Jestli má on právo lhát, proč by měl soud Reflexu zakazovat ironii?

Mnohé svého času použití přezdívky Pitomio pobouřilo a časopis kritizovali, to však jen dokazuje zdravé prostředí v Česku, kde se tupě nepřejímají teze novinářů. Okamurovi se tak nestala žádná újma: kdo jej vnímal negativně „před Pitomiem“, bude jej vnímat negativně i poté a naopak.

České soudy naštěstí většinou rozhodují rozumně, protože respektují opakované nálezy Ústavního soudu, že veřejně činní lidé musí být schopni snést tvrdou kritiku. Například před dvěma lety to zažil Jiří Paroubek. O něm Roman Houska (později zastřelený podnikatel a politik) prohlásil, že „je to novodobý Berija“.

Paroubek jej zažaloval, ale neúspěšně. „Žalobce je osobou politicky činnou a u nich se předpokládá zvýšená odolnost vůči různým typům urážek. Určitá urážka to samozřejmě je, nicméně ne takové intenzity, aby došlo k poškození práv,“ vysvětlil tehdy soudce Jiří Derfl.

Doufejme tedy, že Reflex soud neprohraje. A pokud se chce Tomio Okamura zbavit nálepky Pitomio, je to docela jednoduché: stačí, aby se přestal chovat jako pitomec.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].