Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Hrozí nám po eurovolbách další "diktát" z Bruselu?

Robert Břešťan, Ondřej Kundra, Marek Švehla, Erik Tabery: Co přijde na řadu po silných vysavačích?

Co přijde po vysavačích? • Autor: Profimedia.cz
Co přijde po vysavačích? • Autor: Profimedia.cz

Eurovolby jsou za dveřmi a v Česku se opět mluví o oblíbeném tématu - diktátu z Bruselu. Vadí vám, že EU například pokračuje ve své snaze prosadit direktivně šetření proudem a po žárovkách omezí od podzimu výrobu a prodej silných vysavačů?

Marek Švehla: Jako poučený čtenář bruselských svodek k tomu dodávám, že podle testů Evropské komise by tím nabídka neměla utrpět, protože kvalita vysavače se podle jejich zkoumání neřídí sílou jeho motoru. A samotný princip omezení prodeje mi nevadí. Spíš bych nezůstal jen u vysavačů. Chci říct: nevadí mi víc než třeba omezení prodeje marihuany.

Ondřej Kundra: Jestli se tím uspoří energie, tak mi to taky nevadí. Daleko raději bych byl, aby EU řešila prioritně věci, jako je vytvoření společné energetické unie.

Erik Tabery: Mně to vadí. Myslím, že tohle nemá určovat nějaká evropská instituce. Nechme prostor i naší inteligenci. Úsporné žárovky jsem používal i bez nařízení. Podobné chování Evropě jenom škodí, protože se toho chytnou demagogové a zdá se pak, že Unie nic jiného neřeší, což je nesmysl.

Marek Švehla: Inteligence bohužel není všemocná. Často ji trumfnou lži v reklamě. Zákaz prodeje nehospodárných vysavačů sice nezní úplně skvěle, jde ale o technickou normu, která neomezuje můj život. Aspoň to vypadá, že neomezuje.

Erik Tabery: Já si rozhodně nedělám iluze, ale zároveň nevidím důvod, aby nějaká instituce rozhodla, že nějaký výrobek nesmí mít nějaký výkon. Přidanou hodnotu takové věci nechápu. Naopak vidím riziko, že se budou podobná rozhodnutí stále šířit.

Marek Švehla: Taky té obavě rozumím. Osobně bych však uvítal, aby se to šířilo minimálně jedním směrem. A sice směrem k autům. Výkon a rychlost osobních aut zcela neodpovídá tomu, jaké máme požadavky na jejich provoz. Hlavně ohledně bezpečnosti, hluku, jedů z výfuků.

Robert Břešťan: Ve formuli 1 omezili kubaturu a výkon. Všichni brblají, ale vede to k inovacím. Mně regulace tohoto typu nevadí. Neříkám tím, že z vysavače bude F1, vadí mi naopak to, že bychom všichni bez ohledu na přírodní podmínky měli mít stejný podíl obnovitelných zdrojů elektřiny.

Marek Švehla: Nemusíme mít stejně, můžeme mít víc, než chce Brusel. :)

Marek Švehla: Teď navíc  mají být tyto cíle obnovitelných zdrojů v součtu za celou EU. Budou tam tedy velké rozdíly podle přírodních podmínek.

Text o tom, že Evropská unie se chystá omezit příkon vysavačů, najdete pod titulkem Bruselský superlux v novém Respektu 21/2014 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 21/2014 pod titulkem Hrozí nám po eurovolbách další "diktát" z Bruselu?