Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zmatení nejsou jen Češi

Respekt se v minulém editorialu pozastavil nad tím, že je česká veřejnost ve vztahu k ukrajinské krizi dezorientována, že neumí pojmenovat stav věcí a že podléhá „řízenému chaosu“ Putinovy propagandy. Za příklad je dáváno Polsko, kde mají jasno.

S textem lze souhlasit, ale skutečně srovnáváme-li jenom s Poláky. Dá se též ztotožnit s jakýmsi apelem či přáním, aby to tak nebylo, aby Češi byli stejně rezolutní jako Poláci. Když se však podíváme jinam do Evropy (a nejen do Evropy), není dezorientace veřejnosti a velké části elit nic výjimečného.

Člověk to už tuší z toho, co si může přečíst v zahraničních médiích. Že má Ukrajina zůstat v ruské sféře vlivu, si nemyslí pouze šéf německého koncernu Siemens a bývalý německý kancléř, ale také třeba Henry Kissinger.

Autor Auditu se v poslední době zúčastnil po Evropě několika konferencí a nestačil zírat: zaznamenal permanentní stížnosti, že panely nejsou vyvážené, že málo zaznívá obrana Putina, že se nemluví o ukrajinském fašismu. Pozoruhodný je příklon velké části intelektuál-
ní levice k Putinovi. Známý německý levicový novinář Jakob Augstein například tvrdí, že Rusové sice anektovali Krym, ale v Polsku byly věznice CIA. Názor, že ukrajinskou krizi vyprovokovali Američané kvůli ukrajinskému břidličnému plynu, je též velmi rozšířen.

Lze se tedy vůbec divit, jak je to s& …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].