Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Rozmach i odpor

Startupové firmy nabízející ubytování nebo svezení jsou na vzestupu. Zákazníci jsou spokojeni, ale úřady a konkurence to tak jednoznačně nevidí.

V sídle sanfranciské firmy Lyft na Clara Street je rušno. Probíhá zde zácvik nových zaměstnanců. Jsou tu nejméně tři psi, kteří se schovávají pod stoly nebo všude ťapou za svými pány. Se zhruba 1400 čtverečními metry je nové pracoviště téměř čtyřikrát větší než to předchozí, ale už teď je tu hlava na hlavě. Lyft se chystá přestěhovat znovu, tentokrát do komplexu o rozloze téměř 5600 metrů čtverečních.

Lyft je miláčkem „ekonomiky sdílení“, která prostřednictvím internetu dává dohromady lidi s málo využívaným majetkem – může to být cokoli od volných pokojů až po volný čas – s jinými lidmi, kteří by si jejich služby rádi pronajali. Lyft se specializuje na místa v autech: registruje a prověřuje řidiče, kteří jsou ochotni nabízet svezení za určitý „příspěvek“. Ti si na předek auta nalepí typický rozčepýřený růžový knír – obchodní značku Lyftu; zájemce pak požádá o svezení a zaplatí za něj přes aplikaci v chytrém telefonu. Obě strany se potom opět prostřednictvím aplikace vzájemně ohodnotí, což je ve sdílené ekonomice běžnou praxí.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].