Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Kdo jim uvěří?

Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Známe to z mnoha filmů: mocný muž spáchá nějaký vážný přečin, který hodí na někoho z nejnižších příček společnosti, a s cynismem říká: „Komu, myslíš, že spíš uvěří? Mně, váženému občanu, nebo tobě?“ Zdá se, že něco podobného zažili i mladíci z výchovného ústavu v Králíkách. Téměř všemi médii proběhla zpráva o tom, že se šroubovákem v ruce napadli dva náctiletí svého vychovatele. Na místo přijel dokonce i ministr školství Marcel Chládek, který zapózoval u jedné z mříží uvnitř ústavu a dramaticky prohlásil, že je třeba zpřísnit podmínky výchovy, aby se něco podobného neopakovalo.

Není ani na vteřinu sporu o tom, že útok je nutné odsoudit. Nicméně kolegyně Hana Čápová se rozhodla na případ podívat trochu důkladněji a vyrazila proti proudu času zpátky do minulosti. Nezůstala tedy jen u ministrových slov, ale vyhledala si hodnocení ústavu, kontrolní zprávy, hovořila se současnými i minulými aktéry, matkou jednoho z útočníků atd. A najednou se vyloupl naprosto jiný příběh. Je mnohem temnější a komplikovanější, než se dosud říkalo, ale jestli si něco zaslouží ministrovu pozornost, tak právě ta pečlivě utajovaná skutečnost. Více si přečtete v článku na str. 19–22.

V tomto čísle Respektu dále najdete například reportáž Tomáše Brolíka z Ukrajiny, kde se tentokrát vydal za proruskými povstalci. K tématu se vztahuje i rozhovor, který nám poskytl ředitel ukrajinského týdeníku Kyiv Post Jakub Parusinski.

Už za pár dní uplyne přesně deset let od vstupu České republiky do Evropské unie. Jde o jeden z nejvýznamnějších momentů v dějinách naší země, a byť nás před vstupem mnozí strašili, že se rozpustíme v cizím moři, nic takového se nestalo. Česko od té doby zažilo růst, který nemá v historii srovnání. K tomuto výročí se vztahuje hned několik textů, jež začínají na str. 47.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 18/2014 pod titulkem Editorial: Kdo jim uvěří?