Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Tráva, jezero, asfalt a vy

foto archiv • Autor: Archiv
foto archiv • Autor: Archiv

Ta vůně je přesně TO. A kdo neví co, ať snad ani nepokračuje. Obsahuje tóny trávy a letních pylů a ohořelého cedru spolu s nótami asfaltu, dohromady je to trochu jako navoněný záchodek v kunsthalle, navštěvovaný kulturním publikem. Je to vůně úrovně, vůně pro ty, kdo vědí a po čichu poznají ty, kdo vědí taky. Je to parfém Serpentine a k dostání bude na konci dubna. Pro všechny, kdo vědí, že toto je TO.

Serpentine totiž není jen voňavka, nýbrž je to komplexní dílo, vyvinuté na objednávku londýnské galerie Serpentine Galleries. Galerie se nachází v parku Kensington Gardens v centru Londýna, kde každý rok vzniká malý pavilon. Pojedná ho pokaždé jiný architekt, který je právě v tu chvíli TO a právě pro TO se tam chodí – praktický účel pavilon nemá. Letos ho vytvořil chilský architekt Smiljan Radic a otvírat se bude v červnu. Bude to zřejmě zase apartní architektura, skořepina vznášející se nad terénem, jež v noci zprůsvitní a bude vyzařovat jantarově zlaté světlo, které má přitahovat kolemjdoucí jako lampa můry – samozřejmě jen ty, kdo vědí.

Jenže architektura, i když je pozoruhodná, sama o sobě není ještě úplně TO. Loňský pavilon tudíž v Serpentine Galleries doplnili zvláštní edicí košil a teď to bude speciální parfém. Vůni sestavila japonská firma Comme des Garçons, známá pod nálepkou „Hiroshima chic“, která si jediná troufne na apokalyptické parfémy s vůní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].