Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Sladké páření

foto Archiv • Autor: Archiv
foto Archiv • Autor: Archiv

Všechno se páří se vším. Jistě, právě začalo jaro, ale tohle je tedy divočina. Výsledkem jsou ovšem mláďátka, jaká tu ještě nebyla. Cronut, townie, icecake a tak dále. Trochu divná jména, u mláďátek se to ale snese. Hlavně že jsou sladká. A to tedy jsou – jsou to totiž dezerty. Takzvané dezerty hybridní, miláčci globálních foodies (gurmánů).

Celé tohle divoké křížení začalo již před rokem v trendy pekárně v newyorském Soho. Cukrář Dominique Ansel tu vytvořil své prvotřídní těsto na croissanty a z něj – donut. I s dírou uprostřed. Naplnil jej krémem a polil cukrovou polevou. Svět v úžasu ztichl a zrodil se cronut. Foodies stáli před pekárnou od šesti od rána jako fronta na banány, překupníci pak cronuty přeprodávali na černém trhu za čtyřicet dolarů kus, byly vyhlášeny vynálezem roku 2013 podle magazínu Time. Pekař Ansel dal hybrid registrovat, takže je to teď Cronut® a napodobování není povoleno, ale rychle ho následovali další kříženci.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].