Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Pokud bude gradovat spor s Ruskem, měla by se v Česku dál hrát ruská KHL?

Přestřelka v newsroomu: Jan Lipold, Luděk Mádl, Marek Švehla, Jindřich Šídlo, Erik Tabery

Hokejisté Lva Praha • Autor: ČTK
Hokejisté Lva Praha • Autor: ČTK

 

Pokud bude gradovat spor s Ruskem, měla by se v Česku dál hrát ruská Kontinentální hokejová liga, jejímiž hlavními sponzory jsou firmy napojené na Kreml?

 

Jindřich Šídlo: Trochu mi to připomíná otázku z Flemingova Goldfingera: „Proč sakra Rusové neobsadí Ameriku, když už tu mají hokejový tým?“ Přemýšlím, kdo a jak by to mohl zakázat.

Marek Švehla: Asi stejně, jako lze zakázat vyvážet do Ruska třeba kolejnice, ne?

Marek Švehla: Ostatně Gazprom je i hlavní sponzor Ligy mistrů.

Jindřich Šídlo: To si právě nejsem vůbec jistý, že je to tak lehké zakázat. Mimochodem, proč jen KHL? Máme vyhostit i benzinky Lukoil, Sberbank a nakonec PPF? A ano, má ČT přestat přenášet zápasy Ligy mistrů a speciálně pro Erika Taberyho zápasy Chelsea?

Petr Honzejk: Sport a kultura je asi tak to úplně poslední, na co by se měly vztahovat jakékoli sankce.

Marek Švehla: Otázka zní, jestli bude situace gradovat. Pokud zůstane u krádeže Krymu, zvykneme si. Zvlášť při dívání se na Chelsea. Co když ale Rusko plíživě obsadí třetinu Ukrajiny a zbytek bude cíleně rozbíjet? Co když bude znárodňovat západní majetek? Budeme se za takové situace chodit bavit hokejem v režii Gazpromu?

Jindřich Šídlo: Já zcela jistě ne, protože se tím nebavím ani teď. Ale předpokládám, že když bude situace gradovat, nebudeme na tyhle úvahy sami. Jugoslávie byla například na začátku devadesátýchlet vyloučena z mistrovství Evropy ve fotbale v roce 1992.

Jan Lipold: Na hokej ne, ale na koncerty Alexandrovců by se možná nějaké sankce vztahovat mohly. Jsem zvědav, kdy zase oblepí plakáty půlku republiky.

Dmitrij Obuchov oslavuje gól v dresu Kazaně • Autor: khl.ru
Dmitrij Obuchov oslavuje gól v dresu Kazaně • Autor: khl.ru

Jindřich Šídlo: Souhlasím. Přidal bych k tomu Helenu Vondráčkovou.

Marek Švehla: U ní bych snad ani nečekal na krymské referendum.

Erik Tabery: Jindřichu, já po pravdě svůj vztah k Chelsea řeším. Samozřejmě mám řadu argumentů, kterými si koukání na fotbal nějak obhájím, ale nevím, jestli dělám dobře. Navíc něco jiného je anglický tým s ruským vlastníkem a ruská liga na našem území.

Jindřich Šídlo: Nechtěl jsem vůbec řešit Chelsea, spíš ukázat, kam všude se dostaneme, pokud začneme řešit, jestli se má v Praze hrát jedna nadnárodní sportovní soutěž. (A ano, přiznávám, že i Arsenal má – byť menšinového – vlastníka Ališera Usmanova, který je s Kremlem taky dost zadobře.)

Luděk Mádl: Myslím, že by stačilo, kdyby tuzemští hokejoví fanoušci vyjádřili svůj postoj tím, že by zápasy HC Lev přestali navštěvovat. Zápasy před prázdným hledištěm by mohly mít i větší vypovídací hodnotu než nějaký státní (nebo jaký?) zákaz ty zápasy hrát, což si ani technicky nedokážu představit.

Jindřich Šídlo: No otázka je, jestli nebude stačit, když na Lev budou chodit ruští rezidenti v Praze.

Jan Lipold: KHL má samozřejmě symbolický rozměr „invaze“, respektive vždycky se psalo o „expanzi KHL do Evropy“. Ale to je, myslím - tedy pokud opravdu nevypukne nedejpánbůh něco jako válka - asi tak všechno, co se s tím dá dělat „oficiálně“. Jestli to někdo bude sledovat,nebo bojkotovat,nebo na to chodit a pískat na hráče CSKA Moskva, to už je jeho osobní volba. Zakázat se to podle mě nedá.

Marek Švehla: Může vypuknout obchodní a diplomatická válka. Vyhánět ruské firmy je naprostá krajnost, stejně jako ruské rezidenty. Ale zapojení do tak symbolického podniku, jako je KHL, by sebevědomý důsledný stát zakázat měl. Rusko nás bude ohrožovat a my je tady necháme provozovat jejich zábavní podnik číslo jedna – mně to připadá úplně nemožné.

Jindřich Šídlo: Tak znova: jaké jsou ty hranice? KHL ne, Liga mistrů s Gazpromem a Chelsea ano? Budeme na to přijímat speciální zákon?

Marek Švehla: Jsou i jiné otázky: bude možné na KHL vykřikovat něco proti Putinovi? Nebo tam mít transparent proti němu? A co když to možné nebude?

Jindřich Šídlo: To samozřejmě nevím. Ale až to půjdeš zkusit, chci být u toho.

Marek Švehla: S tím zákonem/zákazem nevím. To je technická věc. Nějak by to ale mělo jít.

Petr Honzejk: Marku, je to fakt střelba mimo terč. To bychom mohli zakázat promítání Noční hlídky, protože autor je putinovec. O filmech Michalkova ani nemluvě…

Marek Švehla: Filmy jsou jiný případ. KHL je velký vývoz Ruska, jeho sportu, reklamy, sponzorů do Evropy. Je přímo spojená s penězi ruského státu. Stálo by za to novinářsky zkoumat smluvní podmínky a vůbec celou kulturu téhle ligy.

Marek Švehla: Ale znova – bude záležet na vývoji. Dnes nám to připadá přehnané, pokud se ale situace vyhrotí a Rusko nás začne přímo ohrožovat (což není vyloučené), budeme se muset bránit i jejich kulturní a sportovní expanzi.

Jindřich Šídlo: Tedy mimochodem, nevadí vám mistrovství světa v Bělorusku?

Marek Švehla: Vadí. Bělorusko ale momentálně není agresivní imperialistická (rádoby) mocnost.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2014 pod titulkem Pokud bude gradovat spor s Ruskem, měla by se v Česku dál hrát ruská KHL?