Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: V hlavě Vladimira Putina

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Hlavně teď musíme pochopit Putinovo myšlení, prohlásil minulý týden bývalý šéf CIA Michael Hayden a vystihl tak téma dnešních dní. Všichni vypadají překvapeně: jak může Rusko ještě ve 21. století napadat jiné země a snažit se zabírat jejich území? Další důkaz, že teze, jak pádem komunismu zvítězilo dobro a skončily dějiny, se uchytila silněji, než se možná mohlo zdát. Pokud chceme zjišťovat, jak se to mohlo stát, nemusíme chodit daleko. Je to jen pár let, co někteří Češi úspěšně bojovali proti americkému radaru s argumentem, že nám žádné riziko nehrozí a že Rusko je nyní demokratičtější než Spojené státy.

Je vidět, že riziko bude z Ruska hrozit i nadále. „To je jen začátek,“ říká znalec současného Ruska Ivan Krastev. Proč to tak je a o co vlastně Putinovi jde, je proto klíčová otázka i pro nás. Martin M. Šimečka se na ni snaží odpovědět na str. 19–23.

Diplomatická bitva o Ukrajinu se vede po celém světě, ta skutečná bitva se zbraněmi v tuto chvíli asi nejvíc hrozí na východě Ukrajiny a na Krymu. Tam máme v tuto chvíli i našeho redaktora Tomáše Brolíka, který pro toto vydání napsal reportáž. „Zdejší vládu neuznávám, ale můžu jen doufat, že Kyjev je nějak zastaví. To se stane těžko. Vyhrají referendum – a já se budu stěhovat. Jsem Ukrajinec, ruským občanem se stát nechci,“ řekl mu jeden z mála dnes veřejně proukrajinských obyvatel Krymu Oleh Purenko. Jak to tam vypadá a co si myslí většinová populace, najdete na str. 26–31.

Nejen pro nás je samozřejmě důležité téma surovin z Ruska. Že Kreml využívá zejména energetiku jako účinnou zbraň, jsme mohli slyšet minulý týden, kdy Rusko prohlásilo, že Ukrajině přestane dodávat palivo pro jaderné elektrárny. Vzhledem k tomu, že se plánuje dostavba Temelína a o zakázku se uchází i Rusko, je třeba podobné zprávy poslouchat velmi pozorně. Jak jsme na tom se závislostí na rozmarech Kremlu dnes a co s tím můžeme dělat, řeší ve svém článku Jana Klímová, a to na str. 24–25.

Závěrem ještě jedna zpráva z redakce. Obrazová redaktorka Kateřina Malá odchází na mateřskou dovolenou a v redakci ji zastoupí Tomáš Tesař, který předtím působil v Reflexu.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2014 pod titulkem Editorial: V hlavě Vladimira Putina