Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Role Ameriky v měnícím se světě

Prezident Obama se chová stejně jako Eisenhower: odmítá vtáhnout USA do konfliktů bez jasného cíle a strategie vítězství

Fareed Zakaria • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Fareed Zakaria • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jak se Amerika snaží zorientovat v proměnlivém světě, zdá se, že největší potíže přizpůsobit se nové situaci mají komentátoři. V posledních několika týdnech se tak na názorových stránkách etabloval nový všeobecně přijímaný postoj, podle nějž je Amerika na ústupu a pro zbytek planety to má strašlivé důsledky.

Richard Cohen z deníku The Washington Post například uvádí na scénu obvyklou přehlídku světových tragédií – většina z nich se týká Sýrie –, za které podle něj nese vinu prezident Obama, a kdyby to snad nestačilo, přidává ještě pár katastrof k dobru – třeba možnost, že se Skotsko a Katalánsko rozhodnou pro samostatnost. Cohen tvrdí, že Obama tváří v tvář hrozbám odmítá plnit roli světového četníka nebo alespoň „dozoru na chodbě“. Ano, jistě: stačí, aby americký prezident zahvízdal na píšťalku a Skotové i Katalánci zapomenou na své stovky let skrývané sny o samostatnosti!

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].