Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Dcera Miloše Zemana Kateřina se chce angažovat ve veřejném životě a pomoci řešit témata blízká jejím vrstevníkům. Věříte, že má možnosti něco ovlivnit, a co by to podle vás mělo být?

06 R07 Lucie Bittalova • Autor: Respekt
06 R07 Lucie Bittalova • Autor: Respekt

Lucie Bittalová

organizátorka iniciativy Nová občanská společnost

V českém veřejném životě stále zůstává značné množství palčivých témat, která by byla hodna větší medializace a v nichž by mohla slečna Zemanová zužitkovat svůj potenciál. Vzhledem k typu její osobnosti a věku si myslím, že by se mohla ztotožnit s ženskými tématy, jako je anorexie, škodlivost antikoncepce nebo pomoc obětem znásilnění. Tato témata jsou v české společnosti brána na lehkou váhu a podle mého názoru jim v českých médiích není věnován dostatečný prostor, čemuž by slečna Zemanová díky své nově nabyté popularitě mohla pomoci. Pokud by se jí podařilo tato témata systematicky prosazovat či odtabuizovat, prokázala by tím české veřejnosti velkou službu.



06 R07 Jungwirth • Autor: Respekt
06 R07 Jungwirth • Autor: Respekt

Matěj Jungwirth

momentálně student americké zahraniční politiky na American University ve Washingtonu

Nedomnívám se, že by volební a mediální tažení slečny Zemanové mělo příliš velkou podporu mezi jejími kritičtěji uvažujícími vrstevníky. Podivně lascivní stránka Zemanovanahrad.cz či nedávné prohlášení budoucí „první dcery“, že si v důsledku svých nových povinností bude muset zažádat o individuální výukový plán (proč, probůh?) – to jsou jen příklady excesů, které mě nechávají na vážných pochybách, zda by slečna Zemanová vůbec byla vhodným a žádoucím mluvčím své generace.

Co se oněch témat týče, jen pár oblastí, kde, myslím, máme jako generace co dohánět: dlouhodobý zájem o politické dění, plné docenění vzdělávacího procesu či fundovanější chápání role ČR v evropském a světovém kontextu.

06 R07 V D • Autor: Respekt
06 R07 V D • Autor: Respekt

Vratislav Dostál

Deník Referendum

Z Pražského hradu bychom měli slýchat postoje hájící právo a spravedlnost. Nejen Kateřina Zemanová, ale každý z prezidentova okolí by měl upozorňovat, jak devastující je pro jednotlivce i společnost rezignace na mravní rozměr bytí. Nejen mladá generace potřebuje alespoň od někoho slyšet, že krást se nemá a že musíme trvat na férovosti jako principu, který zahrnuje respekt, toleranci a úctu k druhému či eliminaci podvádění, nerovnosti podmínek a korupce. Česká společnost je dezorientovaná a frustrovaná. Politická elita pozbyla důvěry veřejnosti. Potřebujeme nejen z Hradu slyšet, čeho se nám zoufale nedostávalo od Zemanova předchůdce, tj. že úsilí a prostředky vynaložené k dosažení našich cílů musí odpovídat pravidlům, jež jsou veřejností akceptována a uznávána za legitimní. Zda se to Zemanové může podařit, nevím. Věřím ale, že se jí to může dařit. Což platí o každém z nás.

06 R07 heller2 • Autor: Respekt
06 R07 heller2 • Autor: Respekt

Šimon Heller

učitel matematiky na ZŠ, mluvčí protestní protikomunistické iniciativy na jihu Čech

Možnost ovlivňovat společenské dění „první dcera“ zcela jistě má. Vzhledem k mediálnímu prostoru, který obvykle tyto ženy dostávají, může snadno vyvolat diskusi na téměř jakékoli téma. Kateřina Zemanová je velmi mladá a bude zajímavé pozorovat, jak se s titulem první dcera (jak se sama nazvala) popere. Kéž by byla veřejností vnímána jako morální autorita, stejně jako například Hillary Clintonová v době, kdy její manžel byl prezidentem. Osobně bych si přál, aby její kroky vedly mladé lidi k zájmu o věci veřejné. Považuji za velmi smutné, že mladí lidé se odmítají aktivně zapojovat kvůli špatné politické kultuře. To však situaci pouze zhoršuje. Dále bych byl rád, kdyby byla opět po deseti letech diskutována i témata morálky a etiky, jako tomu bylo za prezidenta Václava Havla.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 7/2013 pod titulkem Anketa: Dcera Miloše Zemana Kateřina se chce angažovat ve veřejném životě a pomoci řešit témata blízká jejím vrstevníkům. Věříte, že má možnosti něco ovlivnit, a co by to podle vás mělo být?