Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Oteplouch bez hihňání

Oteplouch • Autor: fler.cz
Oteplouch • Autor: fler.cz

Milé dámy, nastalo zimní počasí, a je načase se rozhlédnout. Co všichni ti muži kolem? Vidíte? Někteří se choulí do sebe, jiní jdou navzdory chladu vzpřímeně a sebejistě se rozhlížejí. Proč asi? Existují tři možná vysvětlení: jejich větší duchovní zralost, jejich vrozená tupost anebo oteplouch. A nehihnějte se.

Vždyť oteplouch je součást oděvu jako každá jiná. Láskyplný vánoční dárek šikovných kutilek pro jejich muže a milence. Roztomilý, nejčastěji háčkovaný návlek, který štrikují za dlouhých večerů u televizorů s myšlenkou na to nejmilejší těch nejmilejších. Praktická věc, která zabrání, aby jim ty jejich nadsamce vykastroval krutý mráz.

Dámy, nehihnějte se pořád, nejde tu jen o české a moravské paninky, které si vyměňují na internetu návody plné oplzlých smajlů. Jedná se o globální fenomén s bohatou historií i současností. Norští muži například tradičně nosili podobný návlek nazývaný forhyse, vyrobený z plsti či veverčí kožky, navlékaný pěkně chloupky dovnitř. Několik kusů je k vidění také v největším norském muzeu kulturní historie (viz také www.norskfolkemuseum.no). Clark Gable jej údajně obdržel od své ženy Carole Lombardové a princ Charles od lady Diany, z čehož ovšem vidíme, že ani oteplouch není všemocný. Dále dodejme, že v globálním kontextu nazýváme tuto oděvní součást nejčastěji willy warmer nebo cock sock a samozřejmě, že se už zase hihňáte. Ale nechte…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].