Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

TEENAGEŘI POD NÁTLAKEM VIRTUÁLNÍ REALITY

RESPEKT 48 /2013

Jsem matkou dospívajících dcer, a jak ví každý rodič této kategorie, je to opravdu náročná disciplína. Abych držela krok v diskusích a byla schopna jim poskytnout podporu a náhled, sleduji literaturu, kterou čtou, a filmy, na které se dívají. Knihu Hunger Games (tři díly v jednom svazku) jsem u dcery viděla a polil mne pot – černý obal, oranžový obraz hořícího symbolu. Raději jsem se pustila do četby, abych byla v obraze. Kniha je vynikající, čte se jedním dechem. Doporučuji ji na seminářích o holocaustu pro učitele – jako podporu pro výuku o povaze totalitních režimů. Může být dospívajícím mnohem bližší než hojně používaný Deník Anny Frankové či jiné knihy z období holocaustu. Vystihuje podstatu všech totalitních režimů.

V článku mi chyběl hlubší rozměr, smysl těchto knih a filmů, zrovna v této době, kdy hrozí větší než přirozená mezera mezi generací dospělých a generací dospívajících (jak mimo jiné ukázaly např. cvičné volby na středních školách). Uvědomují si dospělí, jak jejich „staré programy“, zaběhané sobecké stereotypy a přesvědčení „vím, jak věci mají být, vždy to tak bylo a nepřipouštím diskusi“ ničí budoucnost nové generace?

Tyto knihy a filmy jsou tak přínosné, protože nás učí, že se na realitu dá dívat jinak, a v tom nám mohou být naše děti učiteli. Pro dospělé je osvobozující přestat si myslet, že sežrali všechnu moudrost, a „sklonit se“ k mladým duším. Pro mne osobně jsou mé dcery největší učitelky, díky nim jsem lepším člověkem. Pro ně jsou vzory Katniss a Endera pozitivní. Podle časopisu Svět filmu je Enderova hra na prvním místě sledovanosti v USA s tržbami přes 27 milionů dolarů.

             Terezie Dubinová

MUŽI NA ODPOČINKU

RESPEKT 48/2013

Zcela v intencích Respektu a doby, v níž si „noví“ muži poníženě sypou popel na hlavu za to, že jsou muži: myslíte, že ženy budou žádat „emisní povolenky“, protože jsou jiné než my? Zarazil mě také význam, který přikládáte tomu, že muži hned neuklízejí použité svršky do komínků – klišé trochu jako ze ženských serverů. (Ještě jste zapomněl na zvedání záchodového prkénka.)

                    Alan Beguivin

UMĚNÍ MILOVAT MATEMATIKU

RESPEKT 49/2013

Děkuji za rozsáhlé oblasti a témata, kterým se ve svém týdeníku věnujete. Až mě to udivuje, jak zajímavě dokážete s velkou rychlostí a rozsahem každý týden vytvořit tak bohatý časopis.

Byla by proto ale škoda, kdybyste dělali zbytečné chyby. Takovou je bezesporu uvedená rovnice v článku „Umění milovat matematiku“. Samotná rovnice by ještě chybou nebyla, ale v závěrečném odstavci píšete, že „x, jak jistě v tuto chvíli už dávno víte, je 1500“.

Každý, kdo matematiku miluje, s jistotou určí, že x se číslu 1500 nerovná. Nevím, zda autor článku nerozlišuje zápis 2/3× od (2/3)x, nebo zda se jednalo o chybu z jiného důvodu. Rovnice otištěná v Respektu takto 3× + 2 . 2/3× + 1/3× = 7000 je totiž rovnicí, která by vypadala se zlomky s vodorovnou zlomkovou čarou následovně:

Domnívám se, že většina čtenářů (i těch, kdo matematiku nemilují) pozná, že x = 1500 řešením této rovnice prostě a jednoduše není.

Při dnešních možnostech grafiky snad není problém zapsat uvedenou rovnici srozumitelně pomocí zlomků s vodorovnou zlomkovou čarou, neboť zde již závorky nejsou nutné. Pak by uvedená rovnice s řešením x = 1500 měla zadání následující:

                    Michael Jirsa, učitel základní školy

Čtenářům se za zmatek, jež jsme chybně uvedenou matematickou rovnicí a tím pádem chybným výsledkem způsobili, omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].