Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

KDO NA HRAD

RESPEKT 2/2013

Připojuji malou osobní poznámku ke druhému kolu volby. Opět, jako již tolikrát, má naše země možnost prokázat, zda se přikloní k západní, či východní orientaci. Nejde tolik o střet levice v. pravice, a už vůbec ne o strany, ale o zásadní chápání orientace země – Západ, či Východ, což jsme tolikrát prožívali nejen ve 20. století. Střet hodnot Západu a hodnot Východu. Otevřenost a dialog v. demagogie z pozice síly. U obou kandidátů jde nejen o odlišné chápání a vidění věcí a hodnot, ale také o střet buranství a gentlemanství. Ve srovnání obou kandidátů člověk cítí kontrast úcty k člověku a okázalého pohrdání lidmi. (Jím se možná maskuje nějaký osobní problém zejména ve vztahu k ženám.) Noblesa a laskavost proti takzvané lidovosti, která je nezřídka projevem křupanství. Služba této zemi přece může být, i když zde člověk nežil, pane prezidente! Na jedné straně pocit odpovědnosti za zemi, sdílený generacemi předků, na straně druhé k cestě za prezidentstvím především posilování vlastního ega.

Pavel Scheufler

NEPATRNÁ DÁVKA DŮVĚRY

ARNIKA VERSUS PARALEN

RESPEKT 4/2013

V článcích se tvrdí, že západní medicína má jakýsi problém s potvrzením účinnosti homeopatie. Není tomu tak, problém má homeopatie samotná. Pokud totiž píšete, že „studie nedokázaly léčebný efekt homeopatie potvrdit“, vyznívá to jako selhání těchto studií. Ve skutečnosti ale studie naopak dokázaly, že se tam žádný léčebný efekt neprojevil, tudíž že homeopatie pacientům nijak nepomohla. Jakým mechanismem homeopatie funguje nebo nefunguje, je v tomto případě zcela vedlejší. I západní medicína používá léčebné metody, jejichž mechanismus účinku není znám, ale účinnost je přesto potvrzená.

Tvrzení o necitlivosti k osobním aspektům léčby jsou jen slovní balast, který odvádí pozornost od skutečné podstaty věci. Pokud si tedy vezmeme například preparát Cocculine, který je reklamou inzerován jako lék na cestovní nevolnost, nebo Oscillococcinum– „vždy proti chřipce a nachlazení“ (kam se asi vytratil ten individuální přístup, kterým se homeopaté tak rádi zaštiťují?) – není dnes problém prokázat, jestli tyto léky na dané problémy pomáhají, nebo ne. Pravda je jen jedna: pro homeopaty i pro klasické lékaře je stejná a je poznatelná. Otázka je, kdo o tu pravdu stojí. Kdybych měl podnik, ve kterém se točí miliardy eur, tak bych asi taky mlžil o sto šest.

Na homeopatii se dá nahlédnout dvěma způsoby. Jedním ji lze vidět jako bílou lež, která dává naději lidem, kterým současná medicína nedokáže pomoci. Svým způsobem se jedná o typ magie, někdy účinný. Druhým pohledem lze vidět homeopatii jako podvod, kdy se vybírají od zoufalých pacientů peníze za podávání neúčinných preparátů. Pohled do chladně uvažujícího mozku manažera Boironu jistě nebude nic pěkného. Faktem je, že lékárny jsou plné neúčinných přípravků na všechny rozšířené neduhy, a netýká se to jenom homeopatie. Tonoucí se stébla chytá a tam, kde lék neexistuje, si ho vždy alespoň vymyslíme. Proto není problém sehnat potravinové doplňky na cokoli – od rakoviny po poruchy erekce.

           Jan Macek

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].