Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Umění milovat matematiku

Češi nerozumí kráse matematické vědy, a hrozí jim proto deprese, předčasné těhotenství a ztráta práce

48 cudlin R49 2013 • Autor: Respekt
48 cudlin R49 2013 • Autor: Respekt

3× + 2 × 2×/3 + x/3 = 7000 – kolik je x?  Zalije vás při téhle otázce studený pot a vzpomínky na bezradné postávání s křídou u tabule a na zoufalé pohledy ke spolužákům, kteří ne a ne poradit? Nejste sami. Podle mezinárodních průzkumůmá podobné pocity každý druhý český žák osmého ročníku a není žádný důvod doufat, že by se v dospělosti jejich vztah k matematice změnil. A klesá i počet žáků, jimž se v mezinárodních testech podaří dosáhnout dobrého výsledku. Bez matematické gramotnosti se ale společnosti i jejím jednotlivým členům žije v moderním světě obtížně. Náznak cesty vpřed teď možná nabídl devatenáctiletý maturant gymnázia z Hradce Králové.

1000 hodin

„Studenti se často dopouštějí chyby, že převedou rovnici na rovnici, jejímiž řešeními jsou pouze některá řešení původní rovnice. Nikoli však všechna,“ upozorňuje žáky prvního ročníkugymnázia oficiální učebnice na častou chybu. Tu jim pak ukazuje na příkladu, kde krok platí, jenom pokud se x + 1 nerovná nule a x není –1, a v tomhle momentu se čtenář i student dostávají do bodu, kdy jsou rádi, pokud pořád vědí, kde a kdo jsou.

Na podobné formulace narážel při hodinách matematiky svého času i druhák z královéhradeckého Gymnázia J. K. Tyla Marek Liška (19). „Četli jsme to, ale nikdo to nechápal,“ vzpomíná student, jehož chodili spolužáci žádat o pomoc, když nerozuměli látce, a který pro ně už předtím zveřejňoval vysvětlující poznámky na internetu. Po několika takových zážitcích nabyl dojmu, že učivo musí jít vyložit i srozumitelněji. A napadlo ho něco, co u studentů jeho věku nebývá běžné – že dá své poznámky dohromady a sestaví z nich knížku tak, aby matematice v ní porozuměl každý.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].