Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Díra v zemi

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Stavba tunelu Blanka se pomalu, ale jistě zapisuje do historie. Prodražuje se a časově protahuje, hrozí se zavřením stavby i radních, odpovědnost se převaluje z rohu do rohu. Vyznat se v tom nastalém chaosu je stále těžší, a tak jsme se rozhodli o minulosti i budoucnosti Blanky napsat článek. Dění kolem tohoto budovatelského díla je totižzajímavým příspěvkem do debaty, jak se v Česku spravují veřejný prostor a finance.

Přesto se možná rýsuje malá naděje na změnu. Jeden ze sporů se vede o to, proč město nevypisovalo výběrová řízení, jak ukládá zákon. Následující slova nám sdělil František Polák z Metrostavu: Ta hranice dvaceti procent změn v projektu, za níž se mají vypisovat nová výběrová řízení, se bere vážně poslední tři čtyři roky. Pořád se mluví o boji proti korupci a změnila se atmosféra ve společnosti. Stavební firma to tak vážně nebere, ale novináři to berou vážně a na rozdíl od doby před šesti lety hrozí, že se za to může zavírat.“ Že by dobrodiníevoluce? Více na str. 21–24.

Vývoj k lepšímu se nám může zdát pomalý, ale věci se většinou nemění skokem. Staré a nové občas žije dlouho vedle sebe, a tak si proměny mnohdy ani nevšimneme. Někdy se na ni ostatně přijde až se zpožděním tisíce let. „Letos se změnil i pohled na dobu relativně nedávnou, na Evropu v období před zhruba pěti tisíci lety,“ píše Zuzana Fajkošová z UniverzityJohannese Gutenberga v Mohuči a pokračuje: „Zatímco dříve jsme se domnívali, že první zemědělci v Evropě rychle nahradili původní komunity lovců-sběračů, genetický výzkum publikovaný na podzim v časopise Science ukázal, že to bylo jinak: lidé, kteří k obživě potřebovali hlavně oštěp, luk a dobrou znalost zvěře i lesních plodin, žili v rozsáhlých oblastech Evropy ještě v době, kdy už měla být dávno převážně zemědělská.“ Článek paní Fajkošové o tomto objevu najdete na str. 75–77.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje,

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 49/2013 pod titulkem Editorial: Díra v zemi