Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Hašek, Houska, Rath. Jak to ovlivní sestavování vlády a fungování ČSSD?

Robert Břešťan, Petr Honzejk, Petr Kamberský, Marek Švehla, Jindřich Šídlo a Erik Tabery o tom, jak je na severu

Houska neznamená z pohledu voličů, jakož i ČSSD nic • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Houska neznamená z pohledu voličů, jakož i ČSSD nic • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Petr Kamberský: Houska bude mít stejný dopad jako zastřelení Kočky Ďuričkem: nulový. A puč má dopad jasný: Babiš jako protřelý obchodník chytil Sobotku pevněji pod krkem: tím, že jej podržel proti Haškovi, získal důležitou výhodu.

Erik Tabery: Řekl bych, že sestavování vlády to moc neovlivní, ale na budoucnost ČSSD to může mít vliv velký. Propad sociálních demokratů ve volbách mimo jiné přičítám i tomu, že se ta strana stala pro voliče podvědomě problematická. Kvůli Ústí, eurofondu, Rathovi. Teď má zaděláno na další problémy.

Petr Honzejk: Houska neznamená z pohledu voličů, jakož i ČSSD nic. NIC. Na severu je tak mizerně, že mafiáni jsou každému ukradení, zbytek země bere sever jako vzdálenou exotiku. Vadilo někomu, když se v roce 2005 Paroubek, označovaný tehdy, už nevím kým z Respektu, za „naději levice“, nechával oblizovat teplickým vekslákem Bendou? Nevadilo. SEVER je mimo horizonty.

Erik Tabery: Fakt nevadilo? Kolik že to dostal Paroubek v roce 2010 ve volbách do sněmovny hlasů? Všechno se to sbírá. Jinak Respekt ho chválil za konkrétní krok, třeba odškodnění německých antifašistů.

Petr Honzejk: I v roce 2010 ČSSD na severu vyhrála. Dost přesvědčivě. Tam vyhraje každý, kdo říká, že bude líp.

Erik Tabery: To ano, ale propadla a v krajských volbách také, dokonce je porazili komunisti. Jde mi jen o to, že přímý vliv má máloco, ale jednou se to sečte. Viz ODS.

Marek Švehla: Podle mě tady není modelový příklad Paroubek, ale ODS. V ní se sice nestřílí, ale podobní Houskové ji dovedli tam, kde je dnes. A ČSSD jde v jejich stopách, o tom nepochybuji.

Marek Švehla: Taky nevím, jestli je 2005 to samé jako 2013. Některé indicie (třeba pohled do zrcadla) mi říkají, že není. A osobně nevěřím, že si někdo nechá všechno líbit jen proto, že bydlí v Ústí nad Labem nebo Chomutově. To možná tuší už i Sobotka.

Petr Honzejk: Sever je sever. Jedinkrát v životě jsem volil ODS. Bylo to v senátních volbách, kde v druhém kole proti sobě stáli komunista Doubrava a starosta městské části Cerman z ODS. Vyhrál komanč a Cermana dva týdny nato zavřeli na čtyři roky za zpronevěru.

Petr Honzejk: Jo, bylo to v Ústí nad Labem v devadesátých, samozřejmě.

Robert Břešťan: Ono se to všechno sčítá, jak je vidět na stavu ODS. A jak ČSSD pravděpodobně uvidí třeba v příštích krajských volbách.

Petr Honzejk: Krajské volby budou referendum o vládě. Nejdůležitější bude, jestli se rozjede ekonomika.

Marek Švehla: Bude moct zůstat Vaňhová vicehejtmankou? Odvolat ji teď není lidsky úplně košer, ale může si nechat ČSSD ve vedení kraje partnerku muže, o němž se otevřeně píše jako o mafiánovi?

Petr Honzejk: Proč ne? Je snad mrtvý mafián nebezpečnější než živý?

Marek Švehla: Živý mafián, o kterém se nemluví, je bezesporu méně nebezpečný než mrtvý, o němž všichni vědí. Teda minimálně pro paní Vaňhovou.

Petr Honzejk: Ale o Houskovi (živém) na severu věděl úplně každý; jen to bylo skoro každému fuk. Stejně jako když je po něm. Zkuste mě na chvíli věřit. Žil jsem v Aussig přes deset let…

Petr Kamberský: Průšvihy kolem ROP Severozápad ukázaly, jak šíleně se krade. Dopad? Nic. Ale každý argument je zbytečný, pokud je teze předem jasná.

Robert Břešťan: Dopad je, že peníze za pokutu (korekci) za zlodějiny v ROP Severozápad pošleme Bruselu z velké části ze státního rozpočtu, tedy ze svých daní. A těch „původních“ 2,6 miliardy má někdo ve slamnících. Česká realita.

Petr Kamberský: Ale to je zas pan oblíbený ministr Fischer, že.

Robert Břešťan: Ba ba.

Erik Tabery: Každý argument se počítá, Petře. Jen jsou na obou stranách. A výsledky voleb jsou docela silný argument.

Petr Kamberský: No právě. Ale tyhle moje prudy, Marku, netiskněte. Mám jen takovou náladu.

Jindřich Šídlo: To je překvapení.

Petr Kamberský: Neser. Celou dobu mlčíš a teď jsi chytrej.

Jindřich Šídlo: To já mám jen takovou náladu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2013 pod titulkem Hašek, Houska, Rath. Jak to ovlivní sestavování vlády a fungování ČSSD?