Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Je podle vás rizikem, že jeden z šéfů stran jednajících o vládní koalici vlastní dva z největších celostátních deníků?

Alena Gajdůšková

místopředsedkyně ČSSD

Nevidím riziko v tom, že některá politická strana, respektive její šéf, vlastní noviny. Je to transparentní a je jasné, že to jsou stranické noviny. Lidé to takto berou a je to v pořádku. Je ale nutné, abychom o to úzkostlivěji trvali na nezávislosti médií veřejné služby, která lidem dají nejenom tyto stranicky zabarvené informace. Pokud totiž existuje médium, které nezpochybnitelně poskytuje všem dostupné nezávislé, objektivní, vyvážené a nestranné informace, je stranický tisk jen rozšířením spektra informací, které se k lidem dostává.



06 R48 belobradek cudlin • Autor: Respekt
06 R48 belobradek cudlin • Autor: Respekt

Pavel Bělobrádek

předseda KDU-ČSL

Ano, riziko to je, ale je to legální. Zákon to umožňuje a dělat s tím nic nemohu. Bude záležet na ostatních médiích a jejich kontrolní funkci.

06 R48 kalousek cudlin • Autor: Respekt
06 R48 kalousek cudlin • Autor: Respekt

Miroslav Kalousek

místopředseda TOP 09

Riziko v tom vidí snad úplně každý, kdo je schopen myšlenky. Nedomnívám se, že řešení spočívá v násilném politickém rozhodnutí. Řešení je v hrdé a svobodné mysli novinářů a jejich čtenářů.

Autor: Respekt
Autor: Respekt

Miroslava Němcová

místopředsedkyně ODS

Jde o velmi nebezpečný fenomén, obrovské riziko pro život demokratické společnosti. Značný ekonomický kapitál se tu propojil s mediálním prostředím a po parlamentních volbách usiluje Andrej Babiš se svým hnutím také o strategické pozice ve vedení státu a zvažuje další mediální akvizice, ať už jde o nákup rádiových stanic či televize. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže musí posoudit možný střet zájmů či hrozbu monopolního postavení Andreje Babiše na mediálním trhu. Politická reprezentace musí důsledně hájit svobodu slova a měla by reagovat také „nebabišovská“ média – i jejich povinností (a zájmem) je hájit svobodný veřejný prostor.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2013 pod titulkem Anketa: Je podle vás rizikem, že jeden z šéfů stran jednajících o vládní koalici vlastní dva z největších celostátních deníků?