Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Budování státu

Přijmout, nebo nepřijmout státní medaili?

Prezident Miloš Zeman udělil letos vyznamenání temným existencím (František Čuba), normalizačním celebritám (Felix Slováček) i komunisty umučenému disidentu Pavlu Wonkovi posmrtně. Z toho, co zatím víme, jedině zpěvák Vladimír Mišík odmítl medaili od Zemana přijmout.

Má si, či nemá slušný člověk brát vyznamenání z rukou Miloše Zemana? To je kardinální otázka, která souvisí s respektem ke státu, důvěrou ve stát i s otázkou budování státu.

Výraz „budování státu“ má přitom v České republice asi poněkud hlubší kořeny než v jiných „transformujících se zemích“, také proto, že se tak jmenuje dílo klasika a novinářského guru Ferdinanda Peroutky. Poslední náš politický vývoj ale potvrzuje, že budování státu je nikdy nekončící úkol. Když však začneme jedním z pilířů státu – který je zároveň jeho hlavou –, budeme asi muset proces budování státu pozastavit a leccos znovu rozmyslet a přehodnotit. Říkám-li „budeme“, míním tím nejen úředníky a politiky, ale také všechny společenské, mravní i intelektuální elity a taktéž angažované občany.

Stavebním kamenem budování státu je odosobnění či proces depersonifikace institucí. Příklad – převládá-li v Senátu levice, říkají lidé pravicově smýšlející, že se má Senát zrušit. A když je to v horní komoře naopak, slyšíme to z úst lidí nalevo. Z toho jsme už snad vyrostli. Podobné je to s hlavou státu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].