Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Pojištění jménem Mars

S americkým geologem Jamesem Ricem o chaosu v NASA a o tom, jak by Galilei a Kepler hleděli na současný výzkum čtvrté planety

59 rozhovor stransky01 R43 2013 2 • Autor: Respekt
59 rozhovor stransky01 R43 2013 2 • Autor: Respekt

Měl by člověk kolonizovat Mars? Podle Jamese Rice, hlavního geologa pro sondy Spirit a Opportunity, které přistály na Marsu roku 2004, rozhodně ano a nezastaví jej ani vražedné podmínky, jež tam vládnou. Kdyby totiž lidé obývali víc planet, zvýšila by se jejich šance přežít.

Jste zastáncem letu astronautů k Marsu. Jaká by byla cena takového podniku? V devadesátých letech ji odhadovali na bilion dolarů.

Propočty, které jsem viděl, hovořily o 50 až 100 miliardách dolarů. Možná o něco víc.

Za takové peníze by se dala vyřešit spousta problémů tady na Zemi.

To je pravda, ale na Zemi budou vždycky problémy. Neříkám, že bychom se neměli snažit odstranit hlad, nabídnout lepší vzdělávací systém a podobně. Vždycky ale budou války a jiné katastrofy. Bohužel. I kdybychom měli prostředky, jak věci zlepšit, ne vše zlepšit lze.

S kosmickými expedicemi je to jako s dětmi – nikdy není ten správný čas na to mít dítě. Nikdy nemáte dost peněz, záruku, že neztratíte práci, a podobně. Stejně tak krátkozraké je rušit kosmický program a čekat, až se zlepší ekonomika nebo přestanou války. Ten čas nikdy nepřijde.

Jaký je pro vás hlavní důvod, proč bychom měli létat na Mars? Výzkum, poznání?

Je tu velká vědecká zvědavost, ale ne všichni lidé jsou vědci zabývající se Marsem. Mnohem důležitější jsou proto jiné, neuchopitelné věci. Jako malý chlapec jsem byl inspirován lunárním programem Apollo. A nejen já, i řada mých vrstevníků. Inspiroval nás k tomu, že jsme chtěli být vědci nebo inženýři. Přitom neměl moc společného s vědou, hlavní bylo porazit Rusy v soutěži o to, kdo bude na Měsíci první. Jak byste vyčíslil hodnotu inspirace v penězích? To prostě nejde. Pak je tu dobrý pocit lidí ze sebe samých jako biologického druhu, z toho, že mohou uskutečnit neuvěřitelné věci. Když přistáli astronauti na Měsíci, lidé po celém světě říkali – dokázali jsme to. A my ve Spojených státech jsme říkali – my, my jsme to dokázali, my jsme tenhle odvěký sen naplnili.

Když jsem vyrůstal, hodně věcí kolem mě se nevyvíjelo dobře. Vládl neklid, probíhala studená válka. Všude byly drogy, mluvilo se o válce ve Vietnamu, univerzitními kampusy otřásaly protesty. Apollo pro mě znamenalo hodně dobrých věcí o Spojených státech v době, kdy nebylo jasné, co se s naší zemí stane. Nic není nemožné, společně to zvládneme – tak jsem to vnímal jako chlapec.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].