Konec české brambory
Když se v 18. století začaly pěstovat brambory, lidé je považovali za zhoubnou novotu a „svinskou stravu“. Později si zvykli, že když jsou brambory, není hlad. Dnes však hlízy z českých polí znovu mizí. Obejdeme se snadno i bez nich?
Tak co patří do francouzských brambor? Co paní?“ Moderátor se obrací do publika. To vzrušeně zašumí. „Cibule,“ zkouší to oslovená paní nesměle. Odpověď přináší šéfkuchař, který stojí na pódiu za sporákem jako za oltářem a právě před očima diváků chystá ten zázrak jménem francouzské brambory. „Žádná cibule, žádná mrkev,“ káže. „Pouze smetanu a vejce.“ Publikum věří, paní si to zapisuje na cedulku.
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.
Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.
Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].