Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Konec české brambory

Když se v 18. století začaly pěstovat brambory, lidé je považovali za zhoubnou novotu a „svinskou stravu“. Později si zvykli, že když jsou brambory, není hlad. Dnes však hlízy z českých polí znovu mizí. Obejdeme se snadno i bez nich?

foto Karel Cudlín • Autor: Karel Cudlín
foto Karel Cudlín • Autor: Karel Cudlín

Tak co patří do francouzských brambor? Co paní?“ Moderátor se obrací do publika. To vzrušeně zašumí. „Cibule,“ zkouší to oslovená paní nesměle. Odpověď přináší šéfkuchař, který stojí na pódiu za sporákem jako za oltářem a právě před očima diváků chystá ten zázrak jménem francouzské brambory. „Žádná cibule, žádná mrkev,“ káže. „Pouze smetanu a vejce.“ Publikum věří, paní si to zapisuje na cedulku.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].