Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Prvovoliči a brambory

Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

V roce 2010, kdy se konaly parlamentní volby, byla věnována velká pozornost mladým voličům a voličkám. Zdálo se, že je to síla, která hlasování rozhodne, protože mladí byli v médiích, na mítincích či v debatách. Video Přemluv bábu se stalo diskutovaným tématem. Jsou mladí lidé skutečně tak silnou voličskou skupinou, jež zasahuje do výsledků voleb?

Odpověď, ostatně jako vždy, se bude lišit podle toho, kdo na ni bude chtít odpovědět. Počet mladých voličů dlouhodobě klesá. Ještě v roce 1992 hlasovalo 83 procent lidí ze skupiny ve věku do 29 let, před třemi lety to byla už jen polovina. Na druhé straně ale platí, že když jsou rozdíly mezi počty hlasů pro strany nízké, rozhoduje každý hlas. To se stalo například před třemi lety, kdy paroubkovské ČSSD vůbec nepomohlo, že proti sobě svou arogantní kampaní obrátila nemalou část mladších voličů.

O prvovoličích, či mladších generacích vůbec, toho ve vztahu k politice moc nevíme. Nebýt akcí a výzkumů Člověka v tísni, nevěděli bychom téměř nic. Tedy pokud dáme stranou oblíbené studie, že každá generace je o něco horší než ta předchozí. V tomto čísle jsme se proto rozhodli oslovit několik prvovoličů a nahlédnout do jejich představ o volbách i správě země. Vedle toho jsme sesbírali i data, která jsou k dispozici, aby byla představa o mladé generaci přesnější. Výsledek práce Silvie Lauder a Lucie Kavanové najdete na str. 19–23.

V souvislosti s českou politikou se často hovoří o bramboračce. Nevíme, jak k tomu chudák brambora přišla, na každý pád je to čím dál vzácnější plodina. Zatímco v roce 1930 u nás bylo 441 tisíc hektarů brambor, v roce 2010 se pěstovaly už jen na 35 tisících. Kam a proč mizí česká brambora, zjišťovala Karolína Vránková. Její článek najdete na str. 52–58.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 42/2013 pod titulkem Editorial: Prvovoliči a brambory