Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

FANOUŠCI NÁRODA ČESKÉHO

RESPEKT 49/2012

Pro mne je vlastenectví cit a především láska, již mám k lidem a zemi, kde jsem vyrostla. Podobně jako citové vztahy v rodině či k přátelům i láska k vlasti může procházet údobími, kdy člověk je zklamán, zraněn, případně též zavržen. Zda pak může svou lásku a vztah k vlasti znovu obnovit nebo najít, je mnohdy závislé nejen na okolnostech, ale také na schopnosti toho jedince odpustit a najít znovu sílu a schopnost svůj vztah k vlasti zregenerovat.

Svou vlastní regeneraci ve vztahu k vlasti jsem prožila nejen v devadesátých letech, ale i při pozdějších návratech do vlasti. Loni 28. října jsem si všimla, že vlajky České republiky zdobily převážně státní či jiné úřední budovy, zatímco na občanských domech je vidět téměř nebylo. Proč? Obávají se lidé dát své city veřejně najevo či to považují za zbytečné? Anebo je to projev zklamání současnou politikou a stavem věcí ve státě? Samozřejmě že každého těší úspěchy, ať už sportovců, vědců či mladých lidí v soutěžích na domácí půdě či ve světě, a jsme na ty úspěchy hrdí. Nechceme však také, aby naše vlastenectví bylo pobídkou a zárukou toho, že bude méně korupce, zlodějů a tím i méně životních zklamání každého z nás? Nejsme všichni ve svém srdci hrdi na svou vlast? Dejme to najevo, bude se nám lépe žít!

Věra Čáslavská, Čechoameričanka a čestná občanka města Chrudim 

DNES NEPLATÍM

RESPEKT 2/2012

Podnikání pana Kocourka je za hranicí etiky a slušnosti. Je přesně takové, jaká je naše společnost. Jsem dalek toho brát Ameriku jako vzor, ale jedné dobré věci jsem si tam všiml. Jestliže byla doporučená rychlost před zatáčkou 30–50 km/h (nebo miles per hour, to je jedno), bylo velmi užitečné s běžným osobním autem horní hranici dodržet, protože jinak se řidič dostal na hranici nebezpečné jízdy. Jestliže u nás vidím omezení rychlosti zákazovou značkou na 30 km/h, především o víkendu se v polovině případů mohu spolehnout, že omezení je zbytečné, protože je před výjezdem ze stavby, na které se nepracuje.

První krok by podle mého názoru měl být odstranění zbytečných omezení a zákazů, včetně třeba zavedení povinnosti provozovatele stavby zakrýt značku omezení rychlosti kvůli stavbě po skončení pracovní doby, kdy se stává zbytečnou. Teprve až policie přesvědčí občany, že jedná v jejich zájmu (a ona většinou opravdu takto jedná), pak lze dosáhnout širší podpory veřejnosti pro postih těch, kteří tyto zákony nedodržují. A samozřejmě, začíná to tvorbou zákonů pro občany a ne pro spřátelené firmy a dodržováním zákonů ze strany jejich tvůrců, kteří donedávna stáli naprosto nad zákonem. Budiž nám dopřáno, aby nejen nový prezident měl na tuto zhoubnou nemoc naší společnosti jiný náhled.

Jiří Burša

Oprava: Kníže v. Zeman

V minulém vydání jsme chybně uvedli, že kancelář prezidentského kandidáta Miloše Zemana se nachází v bývalém bytě Hany Benešové, manželky druhého československého prezidenta. Zeman ve skutečnosti sídlí v bývalém bytě Alice Masarykové, dcery prvního československého prezidenta. Hana Benešová bydlela hned vedle.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].