Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zemanovci při chuti

Strana, která se ničeho nebojí

38 kom zemanovci • Autor: Respekt
38 kom zemanovci • Autor: Respekt

Každá politická strana usiluje o co nejlepší obraz před veřejností. Každá strana je s blížícími se volbami opatrnější, aby jí nějaká chyba neodradila voliče. Každá, až na Zemanovce. Na politické scéně se objevil nový styl: Nám je jedno, co se o nás ví.

Legální krádež

Během prezidentských voleb se mnozí ptali: Kde je Miroslav Kalousek? Zmizel z médií, nebyl vidět na akcích a nevydával žádné tiskové zprávy, důvod byl prostý – pro kampaň Karla Schwarzenberga nebylo výhodné, aby se připomínal jeho problematický politický partner. Podobně se protikandidát Miloš Zeman snažil ukrývat Miroslava Šloufa, který mu mohl ubrat body.

Prezidentova strana SPOZ ale dnes nedělá nic, aby skryla své problematické jednání. Začalo to už tím, že Miloš Zeman sestavil vládu z budoucích zemanovských kandidátů do sněmovny. SPOZ, která v předešlých volbách neuspěla, se díky tomu proměnila v rozhodující sílu v zemi, prezident jí zařídil pozornost médií a prostředky na kampaň z veřejných rozpočtů. Stejně tak platí veřejnost kampaň prezidentskému kancléři Vratislavu Mynářovi. Obojí je vlastně taková legální krádež.

Zatímco u řádných politických stran veřejnost kritizuje rozdělování prebend, ministr vnitra Martin Pecina za SPOZ nemá problém jmenovat do dozorčí rady České pošty bývalého místopředsedu pražské SPOZ Ondřeje Veselského. Proč by ostatně měl, když sám svůj post dostal darem? Když se novináři dotázali této strany, jestli bude mít transparentní účet, kde veřejnost může kontrolovat přísun peněz na kampaň, odpověď zněla: Ne, je to populistické. Těm obavám z „populismu“ se nelze divit: při prezidentské volbě byly na Zemanově transparentním účtu patrné podivné machinace, jež doteď nikdo nevysvětlil. Strana to nechce riskovat znovu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].