Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Tvář

Když se knize přidá něco navíc

Grafický designér Robert V. Novák vyšetřil čas a udělal si retrospektivu

foto Karel Cudlín • Autor: Karel Cudlín
foto Karel Cudlín • Autor: Karel Cudlín

Lákavý korporátní design pro velké komerční firmy odmítá, V jeho životopise tak nenajdeme podprůměrný výkon jen kvůli penězům.

en má bohužel jen 32 hodin :).“ Tahle věta napsaná fixem na výstavní panel Západočeské galerie v Plzni přesně vystihuje rytmus autora, který tu poprvé veřejně prezentuje svou životní sumu. Vlastní předběžnou retrospektivu sice grafický designér Robert V. Novák (51) nazval Časový optimista, nicméně přiznává, že je to název míněný spíš ironicky.

„Ve skutečnosti je to horor,“ říká, když se ve svém pražském studiu zamýšlí nad prací spočívající v neustálém dohánění termínů a provázenou stresem, nedostatkem spánku, hektolitry kávy a kartony cigaret. Na druhou stranu ale přinášející spoustou prestižních cen za výpravné publikace a plakáty.

„Základem je říct si, že se to prostě musí stihnout. Na stůl se mi dostávají věci, které už jsou ve skluzu, a já jsem poslední instance, která to ještě může urychlit. V tiskárně už pak nic nedohoní,“ vysvětluje Novák. K zakázkám přitom přistupuje s příslovečnou pedanterií – místo aby si věci zjednodušoval, radikálně si je komplikuje.

Autodidakt s titulem

Držitel titulů Nejkrásnější kniha roku (naposledy loni za katalog výstavy Rytmy + pohyb + světlo), cen Czech Grand Design (třeba za monografii architektonického studia Sial) či Českého lva (za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].