Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Rusové v pohybu

Vládci Kremlu rozjeli útok proti Ukrajině a její snaze připoutat se k Evropské unii

32 profimedia R35 2013 • Autor: Respekt
32 profimedia R35 2013 • Autor: Respekt

Mladí basketbalisté z Ukrajiny se právě za aplausu domácího publika v Kyjevě dostali do vedení nad ruskými soupeři v důležitém zápase o titul juniorského mistra Evropy, když na hřiště najednou vběhla skupina mládenců v kuklách. Svlékli se do půl těla, lehli si vedle sebe na parkety a diváci – televizní i ti přímo v hledišti – si spolu s překvapenými hráči mohli přečíst slovo složené z písmen namalovaných na jejich hrudích: Celnice!

Diverzní akce zabrala jen pár vteřin. Zakuklenci vzápětí vstali a odkráčeli do hlediště, aby umožnili ukrajinskému týmu dotáhnout zápas do vítězného konce 77:69. Jejich protest však každý velmi rychle pochopil. Psal se právě čtvrtý den „obchodní války“, kterou na svých celnicích proti Ukrajině v polovině srpna rozpoutalo Rusko. Kolony ukrajinských kamionů, jež ruští celníci nepouštěli do země, se táhly na kilometry.

Export do Ruska se přitom na ukrajinském vývozu podílí celou čtvrtinou, a pokud by blokáda trvala delší dobu, mohla by srazit ukrajinskou ekonomiku na kolena. Důvodem této války nicméně není obchod ani peníze. Jde v ní o mnohem víc a její výsledek pocítí na svých životech všichni Evropané, ti z východu EU ovšem obzvláště.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].