Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Je důvod obávat se nástupu ČSSD k moci, jak naznačují pravicověji laděná média?

Přestřelka v newsroomu: Honzejk, Kamberský, Macháček, Leschtina, Švehla, Tabery

Oranžový sjezd • Autor: Milan Jaroš
Oranžový sjezd • Autor: Milan Jaroš
šéfeditor HN • Autor: Lukáš Bíba
šéfeditor HN • Autor: Lukáš Bíba

Petr Kamberský: Která média? Asi málo čtu. Jinak za sebe z nástupu ČSSD strach nemám, obavy ve mně vzbuzují jen silné autokratické tendence Miloše Zemana, který momentálně nenaráží na takřka žádný odpor a jeho kroky coby bianco šeky schvaluje předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Nicméně „strachem“ bych to nenazval – česká tendence k vyvažování jeho ambice časem zastaví; otázkou je jenom, jak dlouho to bude trvat.

Petr Honzejk: Souhlasím s Petrem a přidávám dvě drobné korektury. Jde o to, jestli se ČSSD dokáže od Zemana emancipovat. Pokud ano, není důvod k obavám. Zatím to ale spíš vypadá, že prezident má ČSSD ochočenou a strana se stane vehiklem, skrze který bude uskutečňovat svou ambici centralizovat maximum moci. Zadruhé je problém v tom, kdo bude ČSSD podpírat, tedy v KSČM. Nereformovaní komunisté u moci představují nejen estetický problém.

Marek Švehla: Je dobré slyšet, že levice jako taková nevadí.

Petr Kamberský: Vadí, nevadí… Nemyslím, že zvyšovat daň z příjmu něčemu pomůže. Jsem si jist, že zvyšovat daň firmám je úplná blbost etc. etc. Ale nemám z toho strach. So it goes.

Petr Honzejk • Autor: Respekt
Petr Honzejk • Autor: Respekt

Petr Honzejk: Proč by měla levice vadit? Nakonec vždy rozhodnou peníze a vývoj ekonomiky, který je primárně importovaný z Německa. I ČSSD říká, že bude držet schodek na třech procentech HDP, a to si pak bude těžko moci vyskakovat s nějakými dárkovými balíčky. Udělá pár ikonických změn, třeba zvedne firemní daně, zruší druhý pilíř, ale Česko vzhůru nohama neotočí.

Jiří Leschtina: Já si dokonce myslím, že i nelevicový volič by měl mít tentokrát zájem na tom, aby ČSSD vyhrála volby nad třicet procent. Čím lepší výsledek, tím silnější pozice Sobotky při prosazení jeho vládní představy na Hradě, šance odrazit prezidentovy nájezdy a oslabení Haškova prezidentského křídla.

Petr Kamberský: Checht. Tomuhle vždycky říkám „přací text“, mám-li se držet zadání Přestřelky. Zeman bude Lidovým domem vrtět, ať už ČSSD dostane 22 nebo 33 procent, akorát při tom prvním Sobotku rituálně zaříznou hned minutu po ohlášení výsledků.

Jiří Leschtina • Autor: HN, Jan Schejbal
Jiří Leschtina • Autor: HN, Jan Schejbal

Jiří Leschtina: Tvoje představa, Petře, že jeden člověk, který si sám systematicky ničí svou prezidentskou gloriolu, dokáže po další čtyři roky absolutně ovládat víc než dvacetitisícihlavou stranu, je naprosto absurdní.

Petr Kamberský: Naprosto absurdní. Krásné slovo, díky. Jen si srovnej, jak Sobotka říkal „Nikdy nepodpoříme Zemana na prezidenta“ – a podpořil. „Nikdy nepodpoříme Rusnokův nedemokratický kabinet“ – a podpořil. Naprosto absurdní, jistě.

brestan • Autor: Respekt
brestan • Autor: Respekt

Robert Břešťan: Obecně vzato je po čase vítané každé střídání vlád aspoň pro vymetení vyšlapaných korupčních pěšinek. Hlavní riziko taky nevidím v tom, že může vládnout levice, ale v opětovné rozdrobenosti sněmovny a slabé vládě opřené o komunisty, kde bude hlavním lídrem Zeman.

Petr Kamberský: Přesně. Akorát u nás se střídají garnitury nikoli po čtyřech, ale sedmi osmi letech.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Erik Tabery: Situace je složitá. V jistém ohledu bych viděl jako větší riziko další vládu s ODS (kmotři, útoky na státní zástupce atd.). Levicová část společnosti už potřebuje svou vládu, ale Zeman je obrovské riziko. Souhlasím s Jiřím, že jednou k emancipaci ČSSD dojde, ale kdy? Zeman se chová jako kmotr kmotrů. Obdarovává svou rodinu a trestá kohokoli z jiné.

Jiří Leschtina: Stejné riziko, ne-li větší než Zeman, jsou jeho Zemanovci. Proto je jednou z klíčových otázek, zda se dostanou do parlamentu, případně do vlády s ČSSD. Pokud to nastane, pak bych se takové vlády a vlivu Zemana v ní vskutku obával. Síla Zemana ale bude menší a zvládnutelná, pokud se jeho apoštolové nedostanou do sněmovny. 

Petr Kamberský: Souhlas, ale: před třemi a půl lety získali 4,33 procenta. Dost bych se divil, kdyby teď, když mají prezidenta, premiéra a Hůlku, těch pár desetinek nezískali.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jan Macháček: SPOZ se do parlamentu dostane a nejen kvůli Hůlkovi. Zabrat může i Pecina. Slyšel jsem úvahy, že člověk s jeho vizáží odpuzuje. Kdepak! V Česku to funguje naopak a z tohoto pohledu skutečně nejsme Západem, kde se žádá, aby byl politik elegán.

Erik Tabery: Zemanovcům navíc udělal poměrně velkou kampaň Hašek, když podporoval jejich vládu.

Jiří Leschtina: No jo, pokud získají víc než nějakých sedm procent a začnou intrikovat s komunisty, pak je teprve ČSSD ve velkém průšvihu a my s ní.

Petr Kamberský: Přesně. Proto si myslím, že budoucí premiér bude zcela směšná postava, ať už se bude jmenovat Sobotka, Hašek, Rusnok či Bohdalová. Ale volby jsou daleko a doufám, že se pletu.

Jan Macháček: Střídání stráží i kývání kyvadla je zdravé a v pořádku. Socdem strany jsou stejnou součástí Západu jako strany pravicové. Já se také obávám pouze plného ovládnutí ČSSD Zemanem - a pak také faktu, že Zemanovo napojení na ruské zájmy může být silnější, než dosud tušíme. Ale všimněme si, že Zeman už dělá chyby. Moc mu stoupla do hlavy, Sváčka si nepředjednal a prosazoval ho stejně silově jako Klaus. Jakmile začne Zeman chybovat, prudce oslabí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 35/2013 pod titulkem Je důvod obávat se nástupu ČSSD k moci, jak naznačují pravicověji laděná média?